Είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο στον αγγλόφωνο κόσμο και μέχρι σήμερα αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα.Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προσελκύει φοιτητές από όλες τις χώρες του κόσμου οι οποίοι, προκειμένου να φοιτήσουν εκεί, πρέπει να περάσουν από μία ορισμένη διαδικασία αξιολόγησης.
Πρόσφατα το ίδιο το Πανεπιστήμιο αποκάλυψε ορισμένες από τις ερωτήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων από τους καθηγητές. Ο συγκεκριμένος κατάλογος περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τις αμοιβές των τραπεζιτών αλλά και την Αγία Γραφή.
Μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στους υποψήφιους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με έναν κατάλογο-δείγμα που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στις 15 Οκτωβρίου είναι : Γιατί οι τραπεζίτες πληρώνονται τόσο πολύ; Και τι συμβαίνει όταν τοποθετείτε ένα χάρακα πάνω από ένα δάχτυλο σε κάθε χέρι και φέρετε γρήγορα τα δάχτυλα σας κοντά;
Ο Brian Bell, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Lady Margaret Hall της Οξφόρδης όρισε για τους υποψήφιους σε τομείς οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων το ερώτημα σχετικά με τις αμοιβές των τραπεζιτών, το οποίο επίσης ρωτάει τους μαθητές κατά πόσον η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει κάτι για να περιορίσει τις εν λόγω αμοιβές.
Το ερώτημα σχετικά με το χάρακα – στο οποίο οι μαθητές καλούνται να ολοκληρώσουν το «πείραμα» και να εξηγήσουν αυτά που βρήκαν – ορίστηκε για τους υποψήφιους μηχανολόγους από τον Steve Collins, αναπληρωτής καθηγητής της μηχανικής επιστήμης στο University College της Οξφόρδης.
Ένα άλλο ερώτημα ζητά από τους υποψηφίους Ασιατικών Σπουδών να επιχειρηματολογήσουν αν η αρχαιολογία μπορεί να αποδείξει ή να διαψεύσει την Αγία Γραφή.
Οι υποψήφιοι πειραματικής ψυχολογίας από την άλλη έπρεπε να υπολογίσουν τις πιθανότητες που έχουν να κερδίσουν σε ένα τυχερό παιχνίδι.
Η Samina Khan, διευθύντρια του τμήματος υποδοχής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφέρει πως δημοσίευσαν αυτές τις ερωτήσεις ώστε να καταρρίψουν τους «μύθους» που επικρατούν σχετικά με τις συνεντεύξεις στο πανεπιστήμιο. Αναφέρει επίσης πως κάθε ερώτηση από τους καθηγητές στοχεύει να αξιολογήσει το πώς σκέφτονται οι μαθητές για το αντικείμενό τους και τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν σε νέες πληροφορίες ή άγνωστες ιδέες.
Παρακάτω θα δείτε ορισμένες από τις ερωτήσεις έτσι όπως δημοσιεύτηκαν:
Φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά - Brian Bell, Lady Margaret Hall, Οξφόρδη
Γιατί το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 50 και 100 φορές μεγαλύτερο στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό, τι σε χώρες όπως το Μπουρούντι και το Μαλάουι;
Καθηγητής Bell: Το ερώτημα επικεντρώνεται στο ίσως πιο σημαντικό οικονομικό ζήτημα που υπάρχει: γιατί ορισμένες χώρες είναι πλούσιες και άλλες φτωχές; Όπως με τα περισσότερα οικονομικά ζητήματα, δεν υπάρχει απλή ή μοναδική απάντηση. Οι υποψήφιοι πρέπει να σκεφτούν όλους τους πιθανούς λόγους για τους οποίους υπάρχουν αυτές οι διαφορές στο εισόδημα. Μια καλή αρχή είναι να σκεφτούμε αν το ποσό του κεφαλαίου και της τεχνολογίας που βρίσκεται στη διάθεση των εργαζομένων στις διάφορες χώρες είναι το ίδιο και αν όχι, γιατί; Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ είναι πιο παραγωγικοί, επειδή έχουν πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή τεχνολογία. Αλλά γιατί οι φτωχές χώρες δεν αγοράζουν την ίδια τεχνολογία για να είναι το ίδιο παραγωγικοί; Ενδεχομένως, τα επίπεδα της εκπαίδευσης είναι πολύ χαμηλά για να επιτρέψουν τη χρήση της εν λόγω τεχνολογίας ή ίσως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ή επαρκείς αποταμιεύσεις για να αγοράσουν την τεχνολογία. Οι ιδανικοί υποψήφιοι θα καταλάβουν ότι οι θεσμοί έχουν μεγάλη σημασία – ο σεβασμός των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και του κράτους δικαίου, φαίνεται να αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Άλλοι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν περιορισμούς στο εμπόριο από τον πλούσιο κόσμο για τις φτωχές χώρες, εμφύλιες συρράξεις, πόλεμοι, ασθένειες (π.χ. AIDS, ελονοσία) και ούτω καθεξής. Το κόλπο είναι να σκεφτούμε διαφορετικά και να μην προσπαθήσουμε να βρούμε την απάντηση σε κάποιο μάθημα που έχουμε κάνει στο σχολείο.
Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων - Brian Bell, Lady Margaret Hall, Οξφόρδη
Αξίζουν οι τραπεζίτες την αμοιβή που λαμβάνουν; Και θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει κάτι για να περιορίσει το ποσό που παίρνουν;
Καθηγητής Bell: Αυτό είναι ένα πολύ επίκαιρο θέμα υπό το φως της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μια απλή απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι, αφού οι τράπεζες είναι κυρίως ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ελεύθεροι να εργάζονται όπου επιθυμούν, τότε η αμοιβή που λαμβάνουν είναι ακριβώς το αποτέλεσμα μιας ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας. Οι τραπεζίτες κερδίζουν πολλά, επειδή είναι πολύ εξειδικευμένοι και έχουν σπάνια ταλέντα. Είναι δύσκολο να βρούμε έναν λόγο για κρατική παρέμβαση σε αυτή την περίπτωση – αν και για λόγους ιδίων κεφαλαίων μπορεί να θέλουν να έχουν ένα προοδευτικό σύστημα φορολογίας εισοδήματος που αναδιανέμει κάποιο από αυτό το εισόδημα. Ένας καλός υποψήφιος θα αναρωτηθεί γιατί φαινομενικά ισοδύναμα ταλαντούχοι άνθρωποι μπορούν να πληρωθούν πολύ περισσότερο στον τραπεζικό τομέα από ό, τι σε άλλα επαγγέλματα. Πιστεύουμε πραγματικά ότι οι τραπεζίτες είναι αρκετά καλύτεροι από ό, τι άλλοι εργαζόμενοι από άποψη δεξιοτήτων; Ένα άλλο θέμα είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος δεν είναι ανταγωνιστικός και δημιουργεί πολλά παραπάνω κέρδη από ό, τι θα παράγει μια ανταγωνιστική αγορά. Αυτό στη συνέχεια επιτρέπει στους εργαζόμενους του κλάδου να μοιραστούν μερικά από τα κέρδη αυτά και έτσι να κερδίζουν πολύ περισσότερα. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που μπορεί να κάνει η κυβερνητική παρέμβαση – είναι να κάνει την αγορά πιο ανταγωνιστική. Το σημείο-κλειδί για την ερώτηση είναι οι υποψήφιοι να προσπαθήσουν να σκεφτούν το ζήτημα των αμοιβών και όχι αν νομίζουν ότι είναι δίκαιο ή όχι.
Βιοϊατρικές επιστήμες - Robert Wilkins, St Edmund Hall, Οξφόρδη
Γιατί είναι το σάκχαρο στα ούρα σας, ένας καλός δείκτης ότι μπορεί να έχετε διαβήτη;
Δρ Wilkins: Αυτή η ερώτηση βασίζεται σε γενικές γνώσεις και τη σχολική ύλη βιολογίας και χημείας για να εκτιμήσει πώς οι μαθητές προσεγγίζουν ένα κλινικό πρόβλημα. Είναι ευρέως γνωστό ότι ο διαβήτης συνδέεται με τη ζάχαρη (γλυκόζη) στα ούρα· αυτή η ερώτηση ζητά από τους μαθητές να σκεφτούν γιατί συμβαίνει αυτό. Οι φοιτητές έχουν διαδαχθεί ότι τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα για την απομάκρυνση άχρηστων ουσιών, όπως η ουρία, η οποία πρέπει να αποβάλλεται από τον οργανισμό, αλλά και πολλές άλλες χρήσιμες ουσίες που δεν πρέπει να χαθούν- συμπεριλαμβανομένης της γλυκόζης – επίσης φιλτράρονται. Δεδομένου ότι η γλυκόζη δεν βρίσκεται κανονικά στα ούρα, οι μαθητές καλούνται να προβούν σε εικασίες για το πώς μπορεί να ανακτηθεί καθώς τα ούρα περνούν μέσα από σωληνάρια του νεφρού. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επαναπορρόφηση από μία πρωτεΐνη-φορέα, η οποία δεσμεύει τα μόρια της γλυκόζης και τα μετακινεί έξω από το νεφρικό σωληνάριο και πίσω στο αίμα. Οι μαθητές θα πρέπει να κατανοήσουν ότι, καθώς θα συνδέει τη γλυκόζη, ο φορέας θα μοιραστεί μερίδιο με ένζυμα, για τα οποία θα έχουν μάθει στο σχολείο: η ικανότητα να απορροφηθεί η γλυκόζη είναι πεπερασμένη, επειδή μετά την τοποθέτηση όλων των φορέων που εργάζονται στο μέγιστο βαθμό, δε μπορεί να συμβεί καμία περαιτέρω επαναρρόφηση γλυκόζης. Ένας επιτυχημένος υποψήφιος θα κάνει τη σύνδεση ότι ένα υψηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα στο διαβήτη καταλήγει σε αυξημένο φιλτράρισμα γλυκόζης από τα νεφρά και σε κορεσμό των φορέων που εκτελούν την επαναρρόφηση, με αποτέλεσμα την «διαφυγή» της γλυκόζης στα ούρα.
Πειραματική ψυχολογία - Nick Γιουνγκ, University College της Οξφόρδης
Φανταστείτε ότι 100 άτομα τοποθετούν £ 1 σε μια κατσαρόλα για ένα βραβείο που θα πάει στο νικητή ενός απλού παιχνιδιού. Κάθε άτομο πρέπει να επιλέξει έναν αριθμό μεταξύ του μηδενός και του 100. Το βραβείο πηγαίνει στο πρόσωπο του οποίου ο αριθμός είναι πιο κοντά στα δύο τρίτα του μέσου όρου του συνόλου των αριθμών που έχουν επιλεχθεί. Τι αριθμό θα επιλέξετε, και γιατί;
Καθηγητής Γιουνγκ: Μου αρέσει αυτό ως θέμα για την πειραματική ψυχολογία, διότι φέρνει την απάντηση σε μια σειρά από δεξιότητες που σχετίζονται με το θέμα. Αυτό περιλαμβάνει αριθμητικές και αναλυτικές ικανότητες: το ερώτημα υπονοεί ότι η απάντηση θα είναι τα δύο τρίτα από κάποιο άλλο αριθμό, αλλά ποια; Πρώτη εικασία μερικών ανθρώπων είναι τα δύο τρίτα του 100, δηλαδή 66 ή 67, οπότε θα ήθελα να τους ρωτήσω τι αριθμούς όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν για να κερδίσουν αυτοί. Στην περίπτωση αυτή, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να επιλέξουν το 100, το οποίο είναι απίθανο. Πιο συχνά οι άνθρωποι πρώτα μαντεύουν τα δύο τρίτα του 50 (33), το οποίο φαίνεται διαισθητικά πιο πιθανό. Σε αυτό το σημείο, η αναδρομική φύση της λύσης γίνεται σαφής: αν υπάρχει καλός λόγος για μένα να επιλέξω το 33, τότε ίσως όλοι οι άλλοι θα επιλέξουν επίσης το33, οπότε θα πρέπει να επιλέξω τα δύο τρίτα του 33. ..Αλλά τότε όλοι θα σκεφτούν αυτό και θα επιλέξουν επίσης τα δύο τρίτα του 33, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξω τα δύο τρίτα του αριθμού αυτού, και ούτω καθεξής. Υποθέτοντας ότι ο καθένας σκέφτεται με αυτό τον τρόπο, τότε όλοι θα επιλέξουν τελικά το μηδέν, η επιλογή τους αυτή – είναι η τυπική λύση της “θεωρίας των παιγνίων”. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να κάνω ερωτήσεις που αναδεικνύουν ευρύτερες δεξιότητες του υποψηφίου όσον αφορά την αιτιολογία της σκέψης για το πώς θα μπορούσαμε να ορίσουμε τι είναι λογικό να κάνουμε σε αυτό το παιχνίδι. Η θεωρία παιγνίων δίνει έναν ορισμό της ορθολογικότητας, αλλά δεν θα δώσει μια πειστική απάντηση νίκης – δηλαδή, είναι πιθανό ότι ο καθένας, από τους 100 αυτούς, θα περάσει ακριβώς τη διαδικασία της σκέψης που μόλις περιγράψαμε; Αν όχι, είναι το μηδέν μια λογική απάντηση; Το ερώτημα έχει επίσης μία σημαντική ψυχολογική γωνία για τους λόγους της συμπεριφοράς και των επιλογών των ανθρώπων: θα καταβάλλουν όλοι την ίδια προσπάθεια; Θα δοθούν κίνητρα σε όλους να κερδίσουν; Όσες φορές έχω χρησιμοποιήσει αυτό το ερώτημα σε ζωντανά ακροατήρια, οι άνθρωποι λένε ότι θα διαλέξουν τον αριθμό 100 μόνο και μόνο για να παγιδεύσουν όσους παίζουν το παιχνίδι ορθολογικά. Πώς θα επηρεάσει αυτό την επιλογή σας; Τι θα συμβεί αν οι συμμετοχές αυξηθούν κι έτσι ο καθένας τοποθετήσει £ 1.000 στην κατσαρόλα κατά την έναρξη; Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν ψάχνουμε για μια απόλυτη απάντηση. Αντίθετα, μας ενδιαφέρει να δούμε πώς οι άνθρωποι σκέφτονται μέσα από ένα πρόβλημα, να καταλάβουμε τι είναι οι σχετικοί παράγοντες, και ούτω καθεξής.
Μηχανική - Steve Collins, University College της Οξφόρδης
Τοποθετήστε ένα χάρακα 30 εκατοστών πάνω από ένα δάχτυλο από κάθε χέρι. Τι συμβαίνει όταν ενώνετε τα δάχτυλά σας;
Δρ Collins: Αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι η πρώτη ερώτηση σε μια συνέντευξη – συνήθως ξεκινάμε με ένα ερώτημα που δίνει στον υποψήφιο μια ευκαιρία να νιώσει άνετα συζητώντας κάτι γνωστό. Εμείς στη συνέχεια θα κάνουμε περισσότερες τεχνικές ερωτήσεις σχετικά με το υλικό των GCSE και τη διδακτέα ύλη πρώτου επιπέδου. Αυτή η ερώτηση θα έρθει αργότερα στη συνέντευξη, όταν παρουσιάσουμε στους υποψηφίους ένα άγνωστο σενάριο και τους ζητήσουμε να χρησιμοποιήσουν ό, τι γνωρίζουν από γνωστές έννοιες (όπως η τριβή) για να εξηγήσουν κάτι. Σχεδόν ο καθένας σε αυτό το παράδειγμα, θα περιμένει ο χάρακας να ανατραπεί από την πλευρά όπου το δάχτυλο είναι πιο κοντά στο κέντρο με τον χάρακα επειδή πιστεύουν ότι αυτό το δάχτυλο θα φτάσει στο κέντρο του χάρακα πρώτα. Στη συνέχεια μπορούν να ολοκληρώσουν το “πείραμα” και να δουν ότι και τα δύο δάχτυλα θα φτάσουν στο κέντρο του χάρακα την ίδια στιγμή και αυτός θα παραμείνει ισορροπημένος και στα δύο δάχτυλα. Θα θέλαμε να δούμε πώς οι υποψήφιοι θα αντιδράσουν σε ένα συνήθως απροσδόκητο αποτέλεσμα, και στη συνέχεια θα τους ενθαρρύνουμε να επαναλάβουν το πείραμα αργά. Αυτό τους βοηθά να παρατηρήσουν ότι ο χάρακας ολισθαίνει πάνω από κάθε δάχτυλο με τη σειρά, αρχίζοντας από το δάχτυλο που απέχει περισσότερο από το κέντρο. Με παρότρυνση να εξετάσει τη ροπή και την τριβή, ο υποψήφιος θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ροπή σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη στο δάχτυλο που είναι πιο κοντά στο κέντρο του χάρακα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη τριβή μεταξύ του χάρακα και αυτού του δάχτυλου και ως εκ τούτου ο χάρακας γλιστράει πρώτα πάνω από το δάχτυλο που είναι πιο μακριά από το κέντρο. Το επιχείρημα αυτό θα ισχύει μέχρι τα δάχτυλα να είναι στην ίδια απόσταση από το κέντρο. Ο υποψήφιος θα πρέπει στη συνέχεια να είναι σε θέση να εξηγήσει γιατί και τα δύο δάχτυλα φτάνουν στο κέντρο του χάρακα την ίδια στιγμή όπως παρατήρησε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα αν δεν έχουμε κάνει μια ποσοτική ερώτηση ήδη, θα μπορούσαμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε μια ποσοτική ανάλυση των δυνάμεων και των ροπών. Μπορούμε να συζητήσουμε ακόμη και το γεγονός ότι ο συντελεστής στατικής τριβής είναι μεγαλύτερος από το συντελεστή δυναμικής τριβής και ως εκ τούτου το δάκτυλο που μετακινείται πηγαίνει πιο κοντά στο κέντρο από ό, τι το δάκτυλο που δεν κινείται πριν το δάχτυλο αρχίζει να κινείται πάνω από το άλλο δάκτυλο.
Ανατολικών Σπουδών - Alison Salvesen, Mansfield College στην Οξφόρδη
Μπορεί η αρχαιολογία να “αποδείξει” ή να “καταρρίψει” την Αγία Γραφή;
Δρ Salvesen: Οι υποψήφιοι στο θέμα μου προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα υποβάθρων και προσόντων, έτσι γενικά θα προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε τις ερωτήσεις της συνέντευξης για τα άτομα ανάλογα με το τι έχουν στο έντυπο UCAS ή το τι έχουν γράψει στις εργασίες τους υπέβαλαν, προκειμένου να βρούμε αν έχουν ένα γνήσιο ενδιαφέρον για το αντικείμενο και ταλέντο για το μάθημα. Για το συγκεκριμένο ερώτημα θα έψαχνα μια απάντηση που θα δείξει ότι ο υποψήφιος θα μπορούσε να εκτιμήσει ότι η Βίβλος ήταν μια συλλογή εγγράφων γραμμένων και απεσταλμένων κατά τη διάρκεια αρκετών αιώνων, και ότι περιέχουν σημαντικές παραδόσεις που έχουν σχέση με την ιστορία, αλλά η ακαδημαϊκή μελέτη της Αγίας Γραφής σημαίνει ότι πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά για να δούμε πότε και από πού οι παραδόσεις αυτές είχαν έρθει και για ποιο σκοπό είχαν γραφτεί. Τη ίδια στιγμή πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η αρχαιολογία βασίζεται σε μη φιλολογικές πηγές που σώζονται από τις αρχαίες περιόδους, όπως τα ευρήματα κτιρίων και εργαλείων. Αυτά μπορούν συχνά να χρονολογηθούν με επιστημονικά μέσα (και έτσι είναι πιο αντικειμενικά από τη λογοτεχνία), αλλά εξακολουθούν συχνά να χρειάζονται πρόσθετες πληροφορίες, όπως επιγραφές ή στοιχεία από άλλες παρόμοιες περιοχές, προκειμένου να βγάλουμε νόημα από τα αρχαία ερείπια. Στο τέλος, θα ήθελα να ελπίζω ότι ο υποψήφιος θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της κατανόησης της πολύ διαφορετικής φύσης αυτού του είδους των αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία μερικές φορές δίνουν μια συμπληρωματική εικόνα, ενώ σε άλλες στιγμές μπορεί να είναι αντιφατικές. Και τα δύο απαιτούν πολύ προσεκτική ερμηνεία, και μόνο του το επιχείρημα ότι «η Αγία Γραφή λέει” ή ότι “η αρχαιολογία αποδεικνύει” είναι πάρα πολύ απλοϊκό. (Το ίδιο πράγμα ισχύει και για την αρχαιολογία, το Κοράνι και μη ισλαμικές ιστορικές πηγές για τη μελέτη των πρώτων αραβικών κατακτήσεων).
Πηγή: frapress φωτογραφίες bbc
Αντικλείδι , http://antikleidi.com