Πόσο απειλεί η τεχνολογία τις θέσεις εργασίας;

| 0 ΣΧΟΛΙΑ

 

Η τεχνολογία διευκολύνει τις ζωές μας σε έναν κόσμο που βρίσκεται μονίμως εν κινήσει. Ο αυτοματισμός κάνει την παραγωγή οικονομικότερη, όμως θέτει και το απόλυτο ερώτημα: Μήπως στο τέλος όλη η δουλειά θα γίνεται από ρομπότ Ποιος θα είναι ο ρόλος μας ως μέλη της κοινωνίας και της οικονομίας μας;

Το όλο ζήτημα μπορεί να παρομοιαστεί με τις κυλιόμενες σκάλες.

Ο τρόπος εργασίας μας εξελίχθηκε σταθερά από την αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης τον 18ο αιώνα.

Από τις αρχικές ανησυχίες για τις απώλειες θέσεων εργασίας, περάσαμε στον αυτοματισμό, τη μαζική παραγωγή, την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και έπειτα στη δημιουργία και την άνοδο της μεσαίας τάξης.

Πλέον βρισκόμαστε στην τέταρτη φάση αυτής της Βιομηχανικής Επανάστασης. Στην πραγματικότητα εξαρτάται από εμάς τους ίδιους το να διασκεδάσουμε τους φόβους μας και να αποφασίσουμε για τα επόμενά μας βήματα.
Τι είναι το «χάσμα ψηφιακών δεξιοτήτων»;

Προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, επτά στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρώπη χρειάζονται ψηφιακές δεξιότητες.

Όμως ο ένας στους τρεις δεν διαθέτει καμία ψηφιακή δεξιότητα, ενώ οι μισοί από τους Ευρωπαίους σε δουλειές χαμηλής ειδίκευσης δεν χρησιμοποιούν καθόλου τεχνολογία.

Το 9% των θέσεων εργασίας στον ανεπτυγμένο κόσμο αναμένεται να είναι αυτοματοποιημένες. Μία στις τέσσερις αλλάζει δραματικά για την ψηφιακή εποχή, εξαιτίας της ώθησης της παραγωγικότητας λόγω της αυτοματοποίησης και των ρομποτικών μηχανισμών.

Όμως τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους με δεξιότητες κατάλληλες για τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

Το κλείσιμο του χάσματος δεξιοτήτων είναι κρίσιμης σημασίας για τα τέσσερα εκατομμύρια νέων στην Ευρώπη που είτε είναι άνεργοι είτε δουλεύουν part-time.

Έχουν λίγες πιθανότητες να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους σε σχέση με όσους έχουν πλήρη απασχόληση. Όσοι δεν διαθέτουν καμία ψηφιακή δεξιότητα βγάζουν την ώρα 8% λιγότερα από εκείνους που έχουν ψηφιακές δεξιότητες.

Ο υψηλότερος κίνδυνος απώλειας μιας θέσης εργασίας για τεχνολογικούς λόγους υφίσταται πλέον σε χώρες που στο παρελθόν δεν είχαν επενδύσει στην τεχνολογία.

Κάθε επανάσταση έχει νικητές και ηττημένους. Φυσικά και θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας σε δουλειές μετρίων απαιτήσεων. Όμως για πολλούς δημιουργείται η δυνατότητα κατάρτισης για πιο απαιτητικές δουλειές.

Ποιες δουλειές θα επηρεαστούν περισσότερο και τι γίνεται με τους μεγαλύτερους σε ηλικία;

Το τι θα πρέπει γίνει με το θέμα αυτό αποτελεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρμοδιότητα της Μαριάν Τίσεν.

Συναντήσαμε την Ευρωπαία επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού στις Βρυξέλλες και τη ρωτήσαμε σχετικά.

Να τι μας απάντησε:

«Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έχουμε 232 εκατομμύρια εργαζομένους. Ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς. Οι δουλειές του μέλλοντος, το 90% των θέσεων εργασίας του σήμερα και του αύριο θα απαιτούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων. Πάνω από το 40% του εργατικού δυναμικού μας δεν διαθέτει αρκετές ψηφιακές δεξιότητες, άρα εδώ υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά.

»Ζητούμε από τους ανθρώπους να μείνουν περισσότερο στην εργασία, οπότε πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουν. Πρέπει να αξιολογήσουμε πρώτα τι δεξιότητες διαθέτουν. Δεύτερον, ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για τον καθέναν να προχωρήσει και φυσικά να είναι δυνατή η οικειοποίηση των νέων γνώσεων. Όμως αυτό να είναι εφικτό και για ανθρώπους, θα έλεγα, της δικής μου ηλικίας».

“Work 4.0”: Η γερμανική απάντηση

Γνωρίζουμε πως η τεχνολογία δημιουργεί άπειρες δυνατότητες. Καθώς αποφασίζουμε τις επιλογές για τη διαμόρφωση της ζωής και της εργασία μας, στη Γερμανία ξαναβλέπουν το μέλλον με το πρόγραμμα Work 4.0 .

Ένα πρόγραμμα που ασχολείται με τα πάντα: από ωράρια και καλές θέσεις εργασίας μέχρι συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατανοώντας ότι η τεχνολογία δεν περιμένει για κανέναν.

Τρανταχτό παράδειγμα γι’ αυτό αποτελεί το εργοστάσιο της Audi στο Ίνγκολστατ, βόρεια του Μονάχου. Σχεδόν 600.000 νέα αυτοκίνητα παράγονται εκεί κάθε χρόνο. Χίλια διαφορετικά ρομπότ κατασκευάζουν κάθε ένα εξ αυτών.

Η τεχνολογία βρίσκεται παντού. Ψηφιοποίηση, εικονική πραγματικότητα και τρισδιάστατη εκτύπωση είναι στην ημερήσια διάταξη.

Όμως η επιχείρηση δεν πρόκειται να μειώσει το προσωπικό της που αποτελείται από 44.000 άτομα. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Ανθρωπίνων Πόρων Γιόχεν Χάμπερλαντ, «θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο εργασίας, όμως εν τέλει, όπως και σήμερα, όλοι μας οι εργαζόμενοι θα είναι και στο μέλλον απαραίτητοι».

Στη μονάδα της Audi στο Ίνγκολστατ λειτουργούν, εκτός των άλλων, πλατφόρμες που έχουν ουσιαστικά καταργήσει την παραδοσιακή γραμμή παραγωγής.

Το όφελος από τη χρήση τους μας το εξήγησε ο Φαμπιάν Ρουσίτσκα, ο διευθύνων σύμβουλος της Arculus, της σταρτ-άπ που ανέπτυξε το συγκεκριμένο σύστημα: «Φανταστείτε ότι έχετε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο με πενήντα διαφορετικά καταστήματα. Με τον παραδοσιακό τρόπο θα περνούσατε από παντού, ενώ με τον δικό μας τρόπο πάτε μόνο εκεί που θέλετε. Έτσι, η παραγωγή ολοκληρώνεται πιο γρήγορα».

Εν μέσω αυτής της αλλαγής, το “Work 4.0” μιλά για έναν κοινωνικό συμβιβασμό σε όλη τη βιομηχανία. Μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ιδιωτικής ζωής, κάτι που η Audi θεωρεί θετικό και για τις δουλειές της και για την αφοσίωση.

«Οι θέσεις εργασίας είναι ήδη ψηφιοποιημένες. Επίσης εφαρμόζουμε την εν κινήσει εργασία. Εισάγουμε ευέλικτα ωράρια στις βάρδιες, κάτι που εντάσσεται σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα», επισημαίνει ο Χάμπερλαντ.

Ειδικοί προβλέπουν επαναστατικές κοινωνικές αλλαγές, καθώς οι ζωές μας αποκτούν όλο και πιο φρενήρεις ρυθμούς, κάτι που επιβεβαιώνει στον απεσταλμένο μας Ντέιμον Έμπλινγκ ο σύμβουλος επιχειρήσεων Πάτρικ Χαϊτμάιερ:

«Δεν νομίζω πως είναι όλοι έτοιμοι ακόμα, η μετάβαση είναι αργή. Όμως, καθώς η τεχνολογία προχωρά και έρχεται η συνειδητοποίηση, η μετάβαση θα επιταχυνθεί. Πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού».

Τα παραγωγικά κέρδη από την τεχνολογία είναι σαφή. Η πρόκληση για τους εργαζόμενους είναι η απόκτηση και, κυρίως, η οικειοποίηση νέων δεξιοτήτων.

Ο νέος πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων

Επιστρέφοντας στην επίτροπο Τίσεν, ρωτήσαμε τι θα κάνει η Κομισιόν για να αποτρέψει την ένταση της κοινωνικής ανισότητας που κάποιοι φοβούνται ότι θα δημιουργήσουν η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν καλές εργασιακές συνθήκες σε αυτήν τη νέα ψηφιακή εποχή. Εκείνοι που εργάζονται για πλατφόρμες. Είναι εργάτες; Ποιος τους προστατεύει, είναι αυτοαπασχολούμενοι; Δεν είναι σαφές. Και πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε πως όλοι είναι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή ότι έχουν μια σύμβαση και συμβάλουν σε ένα σύστημα που τους παρέχει κάποια ωφελήματα, όπου πληρούνται οι συνθήκες».

Όσο για τις δομικές αλλαγές που θα χρειαστούν…

«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε το τελικό λανσάρισμα αυτού του πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Κάποιες αρχές και αξίες που μπορούν να λειτουργήσουν ως πλαίσιο αναφοράς. Ένα πλαίσιο που θα ελέγχει την επίδοση της εθνικής κοινωνικής και εργασιακής πολιτικής, αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Υπάρχουν εμπόδια; Πώς ξεπερνιούνται;

«Είμαι εργοδότης και εργαζόμενος, είμαι εργοδότης, είμαι αυτοαπασχολούμενος. Γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε και πού ανήκουμε. Όμως έχουμε νέες εργασιακές συνθήκες και πρέπει να τις καθορίσουμε, να τις εντάξουμε στο δικό μας σύστημα κοινωνικής προστασίας, στο οικονομικό μας σύστημα. Αυτό απαιτεί αναδιοργάνωση δομών στα κράτη μέλη. Κι εμείς, ως Ευρώπη, μπορούμε να βοηθήσουμε».

Όσο για το βάρος της προετοιμασίας, η Μαριάν Τίσεν σημειώνει πως όλοι φέρουν ευθύνη.

«Όλες οι πλευρές έχουν τις ευθύνες τους. Πρέπει να προσαρμοστούμε και να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες, αλλά εξαρτάται και από τους πολιτικούς, εκείνους που φέρουν την πολιτική ευθύνη για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον για να το καταστήσουν αυτό δυνατό».

_______________________

   Πηγή: gr.euronews.com

by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

 

Συναφές: 

Κατηγορίες:
Νέα
web design by