Οι έφηβοι της iGen, δηλαδή οι σημερινοί έφηβοι, μεγάλωσαν με κινητά, είχαν λογαριασμό στο Instagram πριν πάνε γυμνάσιο και δεν θυμούνται την εποχή πριν το Ίντερνετ. Αλλά περνούν λιγότερο χρόνο διασκεδάζοντας από κάθε άλλη προηγούμενη γενιά.
Την ίδια τάση εμφανίζουν και οι φοιτητές. Οι σημερινοί νέοι περνούν δύο ώρες την εβδομάδα διασκεδάζοντας, π.χ. πηγαίνοντας σε πάρτι, ενώ εκείνοι της Generation X ξόδευαν τριπλάσιες ώρες. Αλλά η μείωση των ωρών διασκέδασης της iGen δεν οφείλεται στο ότι οι σημερινοί έφηβοι ασχολούνται περισσότερο με τα μαθήματά τους: η ώρα που αφιερώνουν στο σπίτι για τις εργασίες του σχολείου είναι ίση ή λιγότερη από τις προηγούμενες γενιές.
Έρευνα ανάμεσα στους πρωτοετείς φοιτητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Wired, έδειξε ότι τα περισσότερα πάρτυ στα οποία είχαν πάει την τελευταία χρονιά στο λύκειο είχαν οργανωθεί από ενήλικες (γονείς ή δασκάλους). Καμία σχέση με τα πάρτι που διοργάνωναν οι νέοι της δεκαετίας του ’80 όταν έλειπαν οι γονείς τους, μεθούσαν και «κατέστρεφαν» το σπίτι με τους φίλους τους.
Γιατί είναι λιγότερο δημοφιλή τα πάρτυ σήμερα; Ο Κέβιν, που έλαβε μέρος στην έρευνα, έχει μια αληθοφανή εξήγηση: «Ο κόσμος πάει σε πάρτυ επειδή βαριέται _ θέλει να κάνει κάτι. Σήμερα έχουμε το Netflix, μπορούμε να βλέπουμε σειρές ασταμάτητα. Υπάρχουν τόσα να κάνουμε στο Ίντερνετ».
Επίσης, οι σημερινοί έφηβοι έχουν άλλους τρόπους για να επικοινωνούν, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πάρτυ δεν τελειώνει ποτέ αλλά γίνεται στο Snapchat.
Οι έφηβοι της iGen δεν βλέπουν ούτε τους φίλους τους. Ο αριθμός όσων συναντώνται με τους φίλους τους καθημερινά μειώθηκε στο μισό μέσα σε 15 χρόνια, και η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε πρόσφατα. Η iGen περνά λιγότερο χρόνο αλληλεπιδρώντας με τους φίλους της από κάθε άλλη προηγούμενη γενιά.
Η έρευνα στους πρωτοετείς του πανεπιστημίου στο Σαν Ντιέγκο έδειξε ότι οι σημερινοί φοιτητές περνούν τέσσερις ώρες λιγότερες την εβδομάδα συναντώντας τους φίλους τους και τρεις ώρες λιγότερες διασκεδάζοντας απ’ όσες οι φοιτητές στα τέλη της δεκαετίας του ’80 -δηλαδή επτά ώρες λιγότερες την εβδομάδα αλληλεπιδρώντας κοινωνικά πρόσωπο με πρόσωπο.
Αυτό σημαίνει ότι η iGen βλέπει τους φίλους της μία ώρα την ημέρα λιγότερο απ’ όσο η Generation X και οι Millennials. Το οποίο ισοδυναμεί με μία ώρα λιγότερο για οικοδόμηση κοινωνικών δεξιοτήτων. Η ώρα αυτή δεν αντικαθίσταται με μελέτη αλλά με χρόνο μπροστά από κάποια οθόνη.
Ποιοι ακριβώς ανήκουν στην iGen και ποιοι συγκαταλέγονται στους Millennials; Οι Millennials ήδη «γερνάνε» -οι μεγαλύτεροι από αυτούς πλησιάζουν τα 40. Η γενιά που τους ακολουθεί ονομάζεται iGen και οι μεγαλύτεροι από αυτούς τελειώνουν σήμερα τα πανεπιστήμιο. Οι New York Times βάζουν μια τάξη: οι Millennials γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 2000, η Generation X μεταξύ 1965 και 1980 και οι baby boomers μεταξύ 1946 και 1964
______________________
~ Τάνια Μποζανίνου
Πηγή: news.in.gr
by Αντικλείδι , https://antikleidi.com