Ο αριθμός των ανθρώπων που θα χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να αυξηθεί κατά 50% έως το 2030, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ, εξαιτίας των κυμάτων καύσωνα, των δασικών πυρκαγιών, της ξηρασίας, αλλά και του αυξανόμενου αριθμού τυφώνων. Όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σε έκθεση της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (WMO) αναφέρεται ότι όλο και περισσότερες φυσικές καταστροφές που συνδέονται με τον καιρό καταγράφονται κάθε χρόνο, ενώ τα τελευταία 50 χρόνια έχουν καταγραφεί συνολικά 11.000 καταστροφές που σχετίζονται με το νερό όπως τσουνάμι, προκαλώντας τον θάνατο 2 εκατ. ανθρώπων αλλά και οικονομικές απώλειες της τάξης των 3,6 τρισ. δολαρίων.
Το μόνο θετικό που έχει καταγραφεί στη διάρκεια αυτών των χρόνων είναι ότι έχει μειωθεί ο μέσος αριθμός θανάτων κατ' έτος στο ένα τρίτο. Αντίθετα, έχει εκτιναχθεί το οικονομικό κόστος των καταστροφών.
Η Έκθεση του 2020 για την Κατάσταση του Κλίματος, στην οποία έχουν συμβάλει 16 διεθνείς οργανισμοί και οικονομικές υπηρεσίες, καλεί τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τη χρηματοδότηση των συστημάτων προειδοποίησης, ανταπόκρισης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.
Ο γενικός γραμματέας της WMO, Πέτερι Ταάλας, τόνισε ότι «ενώ ο κορονοϊός προκάλεσε μια τεράστια υγειονομική και οικονομική κρίση από την οποία θα περάσουν πολλά χρόνια πριν κατορθώσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της, η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να δημιουργεί κινδύνους και να απειλεί ανθρώπινες ζωές, οικοσυστήματα και κοινωνίες τους επόμενους αιώνες».
Και πρόσθεσε ότι «η ανάκαμψη από την Covid-19 είναι μια ευκαιρία να κάνουμε βήματα μπροστά προς την υιοθέτηση μέτρων και πολιτικών για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή».