Παραγωγή bitcoins με ηφαιστειακή ενέργεια

| 0 ΣΧΟΛΙΑ

… στο Ελ Σαλβαδόρ

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι υιοθετεί ως επίσημο νόμισμα της χώρας το ψηφιακό νόμισμα Βitcoin. Σαν πρώτο βήμα ξόδεψε 225 εκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει το δημόσιο απόθεμά του σε 550 Βitcoins. H απόφαση αυτή προκάλεσε πολλές συζητήσεις για το κατά πόσο είναι έτοιμη όχι μόνο η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ, αλλά και γενικότερα η παγκόσμια οικονομία ώστε να προχωρήσει στην επίσημη ενσωμάτωση των κρυπτονομισμάτων. Παρά τις ενστάσεις το Ελ Σαλβαδόρ θα είναι και το πρώτο κράτος που θα παράγει Bitcoins.

O πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele ανακοίνωσε στο Twitter ότι η επιχείρηση εξόρυξης Bitcoin που διεξάγεται από κρατική ενεργειακή εταιρεία παρήγαγε συνολικά 269 δολάρια σε Bitcoin χρησιμοποιώντας την γεωθερμική ενέργεια από ηφαίστειο – συγκεκριμένα σε ένα εργοστάσιο που χρησιμοποιεί ενέργεια προερχόμενη από ηφαίστειο.

Σύμφωνα με τον Bukele η κυβέρνηση «δοκιμάζει και εγκαθιστά» επίσημα αυτό που αποκάλεσε «#volcanode». Στην επικράτεια του Ελ Σαλβαδόρ υπάρχουν περίπου 20 ενεργά ηφαίστεια. Επιπλέον το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παράγεται από γεωθερμικές πηγές. Η παραγωγή κρυπτονομισμάτων απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας και αυτό είναι ένα από τα δομικά του προβλήματα για να μπορέσει να επεκταθεί σε μεγάλο εύρος στην πραγματική οικονομία.

Τα Κρυπτονομίσματα είναι μία peer-to-peer αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος η οποία βασίζεται στις αρχές της κρυπτογραφίας για την διασφάλιση του δικτύου και την επαλήθευση των συναλλαγών. Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα κάνουν χρήση μιας Κατανεμημένης Βάσης Δεδομένων ως τον πυλώνα του συστήματος τους, το επονομαζόμενο Blockchain. Το Βitcoin που παρουσιάστηκε το 2009, έγινε το πρώτο επιτυχημένο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα. Λόγω της ανοικτής φύσης του λογισμικού του, επετράπη σε πολλούς προγραμματιστές να πειραματιστούν με τον κώδικά του και να τον τροποποιήσουν. Έκτοτε δημιουργήθηκε μια πληθώρα νέων κρυπτονομισμάτων στα οποία έχουν γίνει προσπάθειες για να βελτιωθούν ή και να προστεθούν λειτουργίες όπως ταχύτερες συναλλαγές, μεγαλύτερη ανωνυμία κ.ά.

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας: Το bitcoin αποκαλείται «εικονικό νόμισμα». Στην ουσία είναι μια ψηφιακή μονάδα αξίας που μπορεί να ανταλλάσσεται ηλεκτρονικά. Δεν έχει φυσική μορφή. Το bitcoin δημιουργείται και παρακολουθείται από ένα δίκτυο υπολογιστών μέσω πολύπλοκων μαθηματικών τύπων και όχι από μία ενιαία αρχή ή οργανισμό. Είναι μεν ψηφιακό αλλά δεν είναι νόμισμα. Γιατί όχι;

  • Δεν υποστηρίζεται από κανέναν. Το bitcoin δεν εκδίδεται από κάποια κεντρική δημόσια αρχή. Για παράδειγμα, όταν κρατάτε στα χέρια σας ένα τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ, η ΕΚΤ εγγυάται το δικαίωμά σας να το χρησιμοποιείτε ως μέσο πληρωμής σε οποιοδήποτε μέρος της ζώνης του ευρώ. Κανείς δεν διασφαλίζει το δικαίωμά σας να χρησιμοποιείτε το bitcoin και κανείς δεν εργάζεται για να διατηρείται σταθερή η αξία του.
  • Δεν είναι ένα γενικά αποδεκτό μέσο πληρωμής. Εάν το bitcoin ήταν νόμισμα, θα είχατε λογικά τη δυνατότητα να το χρησιμοποιείτε ευρέως. Όμως, στην πράξη, μπορείτε να πληρώσετε με bticoin σε πολύ λίγα μέρη. Και σε αυτά όμως οι συναλλαγές εκτελούνται με βραδύτητα και είναι δαπανηρές.
  • Δεν προστατεύονται οι χρήστες. Τα bitcoin μπορούν να κλαπούν από χάκερς. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν έχετε καμία νομική προστασία.
  • Είναι υπερβολικά ασταθές. Ένα νόμισμα θα πρέπει να αποτελεί αξιόπιστο μέσο αποθήκευσης της αξίας, ώστε να μπορείτε με σιγουριά να αγοράζετε σήμερα, αλλά και του χρόνου, περίπου την ίδια ποσότητα αγαθών. Το bitcoin δεν είναι σταθερό. Η αξία του ανέβηκε στα ύψη και μειώθηκε ραγδαία σε διάστημα λίγων ημερών.
  • Εάν δεν είναι νόμισμα, τότε τι είναι; Το bitcoin είναι μια δραστηριότητα κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, μπορείτε να επενδύσετε σε αυτό με σκοπό το κέρδος, κινδυνεύοντας όμως να χάσετε την επένδυσή σας.
  • Θα απαγορεύσει η ΕΚΤ τα bitcoin; Δεν αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΚΤ η απαγόρευση ή η κανονιστική ρύθμιση του bitcoin ή άλλου κρυπτονομίσματος. Όμως, επειδή δεν εξασφαλίζεται η προστασία του καταναλωτή, καλό θα ήταν να είστε προσεκτικοί.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα λίγοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το Bitcoin, ωστόσο όλοι υφίστανται τις επιπτώσεις του bitcoin στο περιβάλλον.  Σχεδόν όλοι όσοι επενδύουν σε bitcoins χρησιμοποιούν για την δημιουργία των εικονικών νομισμάτων ειδικούς υπολογιστές. Αυτοί οι υπερυπολογιστές επεξεργάζονται και προσπαθούν να λύσουν άκρως περίπλοκους αλγορίθμους, ένα είδος γρίφων. Η λύση του εκάστοτε γρίφου επαληθεύεται στη συνέχεια και επιτρέπει εν τέλει την δημιουργία νέων bitcoins.Το ποσό της ενέργειας που απαιτείται εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες: την περιπλοκότητα του εκάστοτε αλγορίθμου και την απόδοση των υπολογιστών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία τους.

Η δημιουργία Βitcoins στο διαδίκτυο, το λεγόμενο mining (εξόρυξη), απαιτεί τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Γι αυτό οι επικριτές των bitcoin το θεωρούν «βρώμικο» νόμισμα.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ η διαδικασία δημιουργίας Bitcoin για δαπάνες ή συναλλαγές καταναλώνει περίπου 91 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, περισσότερο από ό, τι χρησιμοποιεί η Φινλανδία, μια χώρα περίπου 5,5 εκατομμυρίων.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (σε τερα-βατώρες) του Bitcoin σε σύγκριση με την κατανάλωση διαφόρων χωρών.

Προς το παρόν πάντως η διεθνής κοινότητα και οι μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί δεν φαίνεται να βλέπουν με θετικό μάτι το εγχείρημα στο Ελ Σαλβαδόρ. Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα βοήθεια και συνεργασία στην προσπάθεια ένταξης του Bitcoin στην οικονομία της χώρας αλλά η Παγκόσμια Τράπεζα αρνήθηκε αφού δεν υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα.

διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ.                                    

Πηγή

Κατηγορίες:
Και κάτι άλλο...
web design by