Paul Offit – Η ιστορία πίσω από τις πρώτες μεταγγίσεις αίματος

| 0 ΣΧΟΛΙΑ

 

Οι τρεις πρώτες μεταγγίσεις αίματος, που έγιναν τον 17o αιώνα, έτυχαν ελάχιστης προσοχής. Η τέταρτη – η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο εκατοντάδων άρθρων σε περιοδικά, εφημερίδες και βιβλία – οδήγησε τελικά στην απαγόρευση όλων των μεταγγίσεων αίματος. Ο γιατρός που την έκανε κατηγορήθηκε για φόνο. Η δίκη του, όπου τελικά αποκαλύφθηκε ο πραγματικός δολοφόνος, έγινε σκάνδαλο τύπου ταμπλόιντ.

Ο Ρίτσαρντ Λόουερ (Richard Lower) γεννήθηκε σε μια αγροτική περιοχή στην Κορνουάλη, μια κομητεία στο απόκρημνο νοτιοδυτικό άκρο της Αγγλίας, το 1631. Ο Λόουερ, ωστόσο, δεν ενδιαφερόταν για τη γεωργία και αργότερα πήγε στο Οξφόρδη με υποτροφία. Αν και το επίτευγμά του είναι θαμμένο στην ιστορία, ο Λόουερ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε δυνατή τη μετάγγιση αίματος.

Το 1665, σε ένα πείραμα που υποστήριξε η Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου, ο Λόουερ αφαίρεσε μεγάλες ποσότητες αίματος από έναν σκύλο, προκαλώντας του σοκ. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια σειρά από σωλήνες, συνέδεσε μια αρτηρία ενός άλλου σκύλου με μια φλέβα του προηγούμενου σκύλου. Η εκτοξευόμενη αρτηρία από τον σκύλο-δότη γέμισε την παθητική φλέβα του ετοιμοθάνατου, σώζοντάς του τη ζωή.

Ο Λόουερ είχε λύσει ένα θεμελιώδες πρόβλημα των μεταγγίσεων αίματος: την πήξη. Μόλις εκτεθεί στον αέρα, το αίμα πήζει γρήγορα, καθιστώντας αδύνατη τη μετάγγιση. Αιώνες αργότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν απλούστερο τρόπο για να το κάνουν αυτό. Αλλά προς το παρόν, ήταν η τεχνική του Λόουερ που επέτρεψε τις πρώτες μεταγγίσεις αίματος σε ανθρώπους.

Στις 15 Ιουνίου 1667, ένας 27χρονος γιατρός ονόματι  Ζαν-Μπατίστ Ντενί (Jean-Baptiste Denis), χρησιμοποιώντας την τεχνική που ανέπτυξε ο Λόουερ , πραγματοποίησε την πρώτη μετάγγιση ανθρώπινου αίματος.

Ο Ντενί είχε πάρει πτυχίο θεολογίας και διδακτορικό στα μαθηματικά πριν σπουδάσει ιατρική στο Μονπελιέ, στη νότια Γαλλία. Αργότερα, αφού μετακόμισε στο Παρίσι, έγινε ο προσωπικός γιατρός του βασιλιά Λουδοβίκου XIV. Ο Ντενί ασχολήθηκε επίσης με την ιατρική έρευνα.

Για να κάνει τη μετάγγισή του, ο Ντενί επέλεξε ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι που έπασχε από σοβαρό, εξουθενωτικό πυρετό. Πρώτα, ο Ντενί αφαίρεσε τρεις ουγγιές από το αίμα του αγοριού. Έπειτα, έβαλε έναν λεπτό σωλήνα σε μια αρτηρία στο λαιμό ενός αρνιού, συνδέοντας το άλλο άκρο στη φλέβα του αγοριού και αντικατέστησε τις τρεις ουγγιές από το αίμα του αγοριού με το αίμα του αρνιού. Το σκεπτικό του Ντενί ήταν σε μεγάλο βαθμό βιβλικό. Το πνεύμα καθόρισε το αίμα: τα αρνιά ήταν ήρεμα και αδύναμα. τα ελάφια ήταν θαρραλέα και δυνατά. Το αίμα του αρνιού, λοιπόν, πρέπει να ηρεμήσει τον πυρετό του αγοριού.

Παραδόξως, λειτούργησε. Στην αρχή, το αγόρι ένιωσε μια έντονη ζέστη να ταξιδεύει στο χέρι του. Πέντε ώρες αργότερα, είχε μια «καθαρή και χαμογελαστή όψη». Αν και υπέστη μια ήπια ρινορραγία, για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες, έφαγε και ήπιε καλά. Ο Ντενί προσέλαβε αργότερα το αγόρι ως παρκαδόρο του, μια συνεχής υπενθύμιση του πρωτοποριακού πειράματός του.

Η δεύτερη μετάγγιση αίματος στον κόσμο έγινε σε έναν μεθυσμένο, μεσήλικα κρεοπώλη που είχε πληρωθεί για τη συμμετοχή του. Αφού έλαβε αίμα από ένα αρνί, ο χασάπης πήδηξε από το τραπέζι, έσφαξε το αρνί, το πέταξε στον ώμο του και έφυγε τρέχοντας σε ένα τοπικό μπαρ για να μεθύσει, προς μεγάλη απογοήτευση του Ντένις, που ήθελε να παρακολουθήσει τα συμπτώματά του.

Τον Ιούλιο του 1667, ο Ντενί δημοσίευσε τα αποτελέσματα αυτών των δύο μεταγγίσεων. Το αστέρι του στην ιατρική κοινότητα ανέβαινε ξεκάθαρα. Ο τρίτος ασθενής του, ο Baron Bond, έπασχε από άρρωστο ήπαρ και σπλήνα. Σαράντα πέντε λεπτά μετά τη μετάγγιση, αυτή τη φορά από μοσχάρι αντί για αρνί, ο Μποντ κάθισε και ήπιε λίγο ζωμό, αργότερα σταδιακά βελτιώθηκε.

Μετά ήρθε η μετάγγιση για να τερματιστούν όλες οι μεταγγίσεις αίματος, τουλάχιστον για τα επόμενα διακόσια χρόνια.

Ο Antoine Mauroy ήταν τριάντα τεσσάρων ετών όταν έγινε το τέταρτο άτομο που έκανε μετάγγιση αίματος. Για χρόνια, είχε υποστεί κρίσεις παραφροσύνης που διήρκεσαν δέκα μήνες ή περισσότερο. Κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, ο Mauroy χτυπούσε τη γυναίκα του, Perrine, και μετά έτρεχε γυμνός στους δρόμους, βάζοντας φωτιές στην πορεία. Μερικές φορές σταματούσε, χτυπούσε τα χέρια του και έβγαζε ένα δολοφονικό ουρλιαχτό — προς μεγάλη χαρά των παιδιών της περιοχής, που έτρεχαν χαρούμενα πίσω του. Για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ξεσπάσματα, οι γιατροί είχαν συνταγογραφήσει λουτρά με διαφορετικούς συνδυασμούς βοτάνων, χημικών ουσιών και άλλων «ενεργών» συστατικών. Όλα χωρίς αποτέλεσμα.

Μια μέρα, ένας ευγενής, βρίσκοντας τον Mauroy να περιφέρεται γυμνό στους δρόμους του Παρισιού, τον έφερε στο σπίτι του Jean-Baptiste Denis. Στις 19 Δεκεμβρίου 1667, στις 6 μ.μ., ο Ντένις άνοιξε μια φλέβα πάνω από τον αγκώνα του Mauroy με έναν ασημένιο σωλήνα, αφαίρεσε δέκα ουγγιές αίματος και τις αντικατέστησε με αίμα από μια αρτηρία στον εσωτερικό μηρό της γάμπας. Ο Mauroy κοιμήθηκε σε μια καρέκλα για μερικές ώρες και μετά ζήτησε λίγο φαγητό. Πέρασε τη νύχτα κοιμούμενος και κατά καιρούς σφυρίζοντας, σαφώς δείχνοντας καλύτερα πριν από τη μετάγγιση.

Dr. Jean-Baptiste Denys

Δύο μέρες αργότερα, ο Ντενί επανέλαβε τη διαδικασία, προκαλώντας αυτή τη φορά έντονη αντίδραση. Στην αρχή, όπως το δεκαπεντάχρονο αγόρι που είχε μεταγγιστεί πριν από αυτόν, ο Mauroy παραπονέθηκε για μια έντονη ζέστη που ταξίδευε στο χέρι του. Οι σφυγμοί του επιταχύνθηκαν και η θερμοκρασία του ανέβηκε. βουτηγμένος στον ιδρώτα, έκανε εμετό το μπέικον και το λίπος που μόλις είχε φάει. Τα ούρα του ήταν κατάμαυρα, «σαν να είχαν ανακατευτεί με την αιθάλη των καμινάδων». Στη συνέχεια ο Mauroy κοιμήθηκε για δέκα ώρες, ξυπνώντας ανανεωμένος. Ωστόσο, συνέχισε να παράγει μαύρα ούρα.

 

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου —δύο μέρες μετά τη μετάγγιση— αιμορραγούσε τόσο άσχημα από τη μύτη του που κλήθηκε ένας ιερέας να τον μεταλάβει. Παρά αυτή την οπισθοδρόμηση, ανέκαμψε, πιο ήρεμος και πιο λογικός από ό,τι ήταν τα οκτώ χρόνια. Επανενωμένος με τη σύζυγό του, ο Mauroy λέγεται ότι από «τρελός της πανσελήνου έγινε ήρεμος άνθρωπος». Για όλες τις εμφανίσεις, οι δύο μεταγγίσεις αίματος είχαν αποτέλεσμα. 

Παρά τις αντιρρήσεις του Ντενί, που ήθελε να συνεχίσει να τον παρατηρεί, η Περίν πήρε τον άντρα της στο σπίτι. Σύντομα, ωστόσο, ο Mauroy οπισθοχώρησε, χτυπώντας ξανά την Perrine και επιστρέφοντας στις παλιές του συνήθειες του ποτού και της ακολασίας. Η Perrine πήγε τον Mauroy πίσω στον Ντενί, του έδειξε τις μελανιές στο πρόσωπό της και επέμεινε σε μια τρίτη μετάγγιση. Σε αυτό το σημείο, οι λεπτομέρειες της ιστορίας γίνονται ασαφείς. Ένα πράγμα, ωστόσο, ήταν ξεκάθαρο: την επόμενη μέρα που η Perrine ζήτησε την τρίτη μετάγγιση, ο Antoine Mauroy ήταν νεκρός.

Στις 17 Απριλίου 1668, ο Ντενί δικάστηκε σε δικαστήριο του Παρισιού για τη δολοφονία του Antoine Mauroy. Ο εισαγγελέας μίλησε πρώτος: «Η υπόθεση εναντίον του κυρίου Ντενί είναι ότι τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου αυτού του έτους, αυτός και ο συνεργός του σκότωσαν παράνομα έναν ασθενή, τον κ. Antoine Mauroy. Η κατηγορία είναι ότι, παρά τις διαμαρτυρίες λόγιων κυρίων της Ιατρικής Σχολής, έκανε μια σειρά από αφύσικες επεμβάσεις, μεταγγίζοντας αίμα από μόσχους στις φλέβες του θύματος. Αυτό το έκανε όχι μία, αλλά τρεις φορές. Η μέρα μετά την τρίτη μετάγγιση είναι η μέρα που πέθανε ο ασθενής. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Ο Ντενί σκότωσε τον Μαουρόι».

Ο Ντενί υποστήριξε ότι η τρίτη μετάγγιση του Mauroy —αυτή που υποτίθεται ότι είχε συμβεί την ημέρα πριν από το θάνατό του— δεν είχε συμβεί ποτέ στην πραγματικότητα. Είπε ότι παρόλο που είχε ξεκινήσει τη διαδικασία, είχε σταματήσει αμέσως όταν ο Mauroy έπαθε επιληπτική κρίση. Ούτε μια σταγόνα, παρακαλούσε ο Ντενί, δεν είχε μεταγγιστεί.

Όμως ο Ντενί είχε μια ακόμα καλύτερη άμυνα. Ένας μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι είχαν δει κάποιον να πληρώνει την Perrine για να σκοτώσει τον άντρα της. Ένας άλλος μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι είχε δει την Perrine να ταΐζει τον σύζυγό της έναν ζωμό που, όταν χύθηκε στο πάτωμα, είχε κάνει τη γάτα τους να ψοφήσει, πιθανώς από δηλητηρίαση από αρσενικό. Επίσης, την εβδομάδα πριν πεθάνει ο Mauroy, αρκετοί άνθρωποι τον είχαν ακούσει να λέει ότι η γυναίκα του προσπαθούσε να τον σκοτώσει. Όταν το δικαστήριο έκρινε ότι η Perrine είχε δηλητηριάσει τον σύζυγό της, ο Ντενί αφέθηκε ελεύθερος. Η Perrine εκτελέστηκε.

Είναι, εκ των υστέρων, αξιοσημείωτο ότι μάρτυρες είχαν δει την Perrine να παίρνει λεφτά από έναν άγνωστο, να πετάει μια κουτάλα στο πάτωμα και να σκοτώνει τη γάτα της οικογένειας. Ένα γεγονός, ωστόσο, ήταν αναμφισβήτητο: η Perrine Mauroy είχε πρόσφατα εισπράξει κάποια χρήματα. Παρά την ακραία φτώχεια της, είχε πληρώσει για το μοσχάρι που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τη μετάγγιση, καθώς και για το φέρετρο, τον τάφο και το γραφείο τελετών. Ποιος μπορεί να πλήρωνε την Perrine για να σκοτώσει τον άντρα της; Πολλοί στη γαλλική ιατρική κοινότητα αντιτάχθηκαν βίαια στις μεταγγίσεις αίματος, τις οποίες θεωρούσαν αφύσικές. Προφανώς, αυτή η ομάδα ήταν τόσο απελπισμένη να βάλει τέλος στην πρακτική που ήταν πρόθυμη να πλαισιώσει τον Ντενί πληρώνοντας για μια επιτυχημένη δουλειά στον Mauroy. Ή έτσι φαινόταν.

Ο θάνατος του Antoine Mauroy έβαλε τέλος στις νόμιμες μεταγγίσεις αίματος στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το 1667 -την ίδια χρονιά που ο Ντενί έκανε την πρώτη του μετάγγιση- ο Πάπας Ιννοκέντιος ΙΔ’ υπέγραψε μια διαταγή απαγόρευσης της διαδικασίας. Δύο χρόνια αργότερα, τα γαλλικά κοινοβούλια τις απαγόρευσαν. Έντεκα χρόνια μετά, το κοινοβούλιο της Αγγλίας έκανε το ίδιο. Αυτές οι απαγορεύσεις, ωστόσο, δεν σταμάτησαν όλες τις μεταγγίσεις αίματος. Απλώς τους έστειλαν στα υπόγεια. Πράγματι, οι μεταγγίσεις από ζώο σε άνθρωπο γινόντουσαν συχνά μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα.

Αν και τα γεγονότα γύρω από τον θάνατο του Antoine Mauroy παραμένουν κάπως θολά, ένα πράγμα ήταν ξεκάθαρο: ο Mauroy βελτιώθηκε μετά τις μεταγγίσεις του. Πώς ήταν δυνατό αυτό; Κατά πάσα πιθανότητα, η ψύχωση του Mauroy ήταν αποτέλεσμα μόλυνσης από σύφιλη στον εγκέφαλό του, η οποία θα μπορούσε να ευθύνεται για όλα τα συμπτώματά του. Μία από τις παρενέργειες των μεταγγίσεων του Mauroy ήταν ο πυρετός.

Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι το βακτήριο που προκαλεί τη σύφιλη ( Treponema pallidum) είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Πράγματι, το 1927, ο Julius Wagner-Jauregg πήρε το βραβείο Νόμπελ επειδή απέδειξε ότι η σύφιλη μπορούσε να αντιμετωπιστεί με πυρετοθεραπεία, είτε τοποθετώντας τους ασθενείς σε «ντουλάπι πυρετού» είτε κάνοντας ένεση με παράσιτα ελονοσίας πριν τους θεραπεύσουν με κινίνη που σώζει τη ζωή τους. Ίσως το πιο εκπληκτικό είναι ότι η θεραπεία της ελονοσίας για τη σύφιλη υπήρχε στη δεκαετία του 1950.

Δυστυχώς, τίποτα δεν διδαχθήκαμε από τις αποτυχίες αυτών των πρώιμων μεταγγίσεων αίματος. 

Μετάφραση από το βιβλίο του Paul Offit – You Bet Your Life για την ιστορία των ιατρικών καινοτομιών

Ο Paul Offit είναι ο εφευρέτης ενός εμβολίου ροταϊού που έχει σώζει ζωές εκατοντάδων παιδιών κάθε μέρα. Είναι εν ενεργεία παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας και εμπειρογνώμονας εμβολίων.

Πηγή

Κατηγορίες:
Ιστορία
web design by