
Τα πρώτα άστρα του σύμπαντος γεννήθηκαν σε ομάδες και όχι ως μεμονωμένα μεμονωμένα άστρα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι ερευνητές Hartwig et al, στην δημοσίευσή τους με τίτλο «Machine Learning Detects Multiplicity of the First Stars in Stellar Archaeology Data«, όπου παρουσιάζουν την ανάλυση της χημικής σύστασης παλαιών άστρων με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Οι ερευνητές ελπίζουν να εφαρμόσουν αυτή τη μέθοδο σε νέα παρατηρησιακά δεδομένα για να κατανοήσουν καλύτερα το πρώιμο σύμπαν.
Μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, τα μόνα στοιχεία που υπήρχαν στο σύμπαν ήταν κυρίως υδρογόνο και ήλιο, και πολύ λιγότερο λίθιο. Τα άλλα στοιχεία του περιοδικού πίνακα δημιουργήθηκαν από πυρηνικές αντιδράσεις είτε στο εσωτερικό των άστρων είτε κατά τον εκρηκτικό θάνατο των άστρων ως σουπερνόβα. Τα σουπερνόβα διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διασπορά των στοιχείων που δημιουργούνται από τα άστρα, έτσι ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στην επόμενη γενιά άστρων.
Η πρώτη γενιά των άστρων, ήταν η πρώτη που παρήγαγε στοιχεία βαρύτερα από το λίθιο και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όμως τα άστρα πρώτης γενιάς είναι δύσκολο να μελετηθούν γιατί κανένα δεν έχει παρατηρηθεί άμεσα, αφού όλα έχουν εκραγεί ως σουπερνόβα. Έτσι, οι ερευνητές προσπαθούν να βγάλουν συμπεράσματα για τα άστρα πρώτης γενιάς μελετώντας τη χημική υπογραφή της πρώτης γενιάς σουπερνόβα που αποτυπώθηκε στην επόμενη γενιά άστρων. Με βάση τη σύνθεσή τους, τα εξαιρετικά φτωχά σε μέταλλα άστρα πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν μετά τον πρώτο γύρο των σουπερνόβα. Τέτοια άστρα είναι μεν σπάνια, αλλά αρκετά από αυτά έχουν βρεθεί και μπορούν να μελετηθούν.
Οι ερευνητές Hartwig et al ‘συνεργάστηκαν’ με την τεχνητή νοημοσύνη για την ερμηνεία της αφθονίας των στοιχείων σε περισσότερα από 450 άστρα, εξαιρετικά φτωχά σε μέταλλα, που παρατηρήθηκαν από τηλεσκόπια, συμπεριλαμβανομένου και του τηλεσκοπίου Subaru. Διαπίστωσαν ότι το 68% των παρατηρηθέντων άστρων, εξαιρετικά φτωχών σε μέταλλα, έχουν χημικό αποτύπωμα που είναι σύμφωνο με τον εμπλουτισμό από στοιχεία που παράχθηκαν και διασκορπίστηκαν από προηγούμενα σουπερνόβα. Για να σχηματιστεί ένα άστρο από τα υπολλείματα της έκρηξης των σουπερνόβα, θα πρέπει τα σουπερνόβα να βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα άστρα πρώτης γενιάς σχηματίστηκαν ως σμήνη και όχι ως μεμονωμένα άστρα.