Γιατί πρέπει να πλένετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα;

| 0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά ένας αναλυτικός θεωρητικός υπολογισμός

Πολλά μικρόβια μεταφέρονται μέσω της άμεσης ή έμμεσης επαφής με χέρια ή επιφάνειες που έχουν μολυνθεί. Στα χέρια μας έχουμε κατά μέσο όρο 3.200 διαφορετικά μικρόβια που ανήκουν σε περισσότερα από 150 είδη —μερικά από τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή και να προκαλούν λοιμώξεις— και η χρήση της σωστής τεχνικής για το πλύσιμο των χεριών μπορεί να περιορίσει τη μετάδοσή τους. Μπορείτε να διαβάσετε τις αλήθειες από τους μύθους γύρω από την καλή υγιεινή των χεριών ΕΔΩ: https://www.pfizer.gr/el/how_clean_are_your_hands. Εκεί, μεταξύ άλλων αναφέρεται η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι ‘πρέπει να τρίβετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα, όσο χρόνο δηλαδή χρειάζεται για να τραγουδήσετε δύο φορές το τραγούδι των γενεθλίων‘:

Σκηνή από την ταινία του Woody Allen «Whatever Works»: Ο κυνικός πρώην καθηγητής Κβαντομηχανικής στο Πανεπιστήμιο Columbia, πλένει τα χέρια του τραγουδώντας το «Happy Birthday», ώστε να είναι σίγουρος ότι το τρίψιμο των χεριών θα διαρκέσει όσο χρόνο απαιτείται για να απαλλαγεί από τα μικρόβια —δηλ. συνολικά 20 δευτερόλεπτα.

Στα 170+ χρόνια της ιστορίας του πλυσίματος των χεριών στην ιατρική υγιεινή, δεν δημοσιεύθηκε ποτέ ένα ερευνητικό άρθρο σχετικά με τη ρευστοδυναμική του πλυσίματος των χεριών. Στην βιβλιογραφία δεν υπήρχε κανένας θεωρητικός υπολογισμός που να δείχνει ότι πράγματι χρειάζεται χρονικό διάστημα τάξης 20 δευτερολέπτων για την σωστή απολύμανση των χεριών μας.

Όμως, προχτές δημοσιεύθηκε η εργασία του Paul S. Hammond στο περιοδικό Physics of Fluids με τίτλο ‘Will we ever wash our hands of lubrication theory?’, στην οποία υπολογίζεται για πρώτη φορά ο χρόνος του σωστού πλυσίματος των χεριών μας.

Χρησιμοποιώντας την θεωρία της λίπανσης ο Hammond εξετάζει πως μπορούν να απομακρυνθούν τα ασθενώς προσκολλημένα σωματίδια από δυο τραχιές επιφάνειες (τα χέρια μας), που η μία ολισθαίνει πάνω στην άλλη με σταθερή ταχύτητα, καθώς ανάμεσά τους παρεμβάλλεται ένα ρευστό. Κάνοντας εύλογες εκτιμήσεις για τις διάφορες παραμέτρους που υπεισέρχονται καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για την απομάκρυνση των σωματιδίων απαιτείται χρονικό διάστημα συγκρίσιμο με τον χρόνο που συνιστάται στις οδηγίες πλυσίματος χεριών, δηλαδή 20 δευτερόλεπτα.

Οι λεπτομέρειες των υπολογισμών που οδηγούν σ’ αυτό το αποτέλεσμα βρίσκονται ΕΔΩ: https://aip.scitation.org/doi/10.1063/5.0060307

Πηγή

Κατηγορίες:
Και κάτι άλλο...
web design by