Βραβείο 1 εκ. δολλαρίων για δάσκαλο φυσικής που δίνει το 80% του μισθού του σε άπορους μαθητές

| 0 ΣΧΟΛΙΑ

Ο Peter Tabichi είναι ένας δάσκαλος μαθηματικών και φυσικής από την . Διδάσκει στο Γυμνάσιο του Keriko, στο χωριό Pwani, του Νακούρου της και πρόσφατα ανακηρύχθηκε ως «ο Καλύτερος Δάσκαλος στον Κόσμο για το 2019» από το Ίδρυμα Varkay, υπό την εποπτεία του Αντιπροέδρου και Πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κυβερνήτη του Ντουμπάι, Μοχάμεντ Μπιν Ράσιντ Αλ Μακτούμ, κερδίζοντας παράλληλα χρηματικό ποσό 1 εκ. δολαρίων.

Ο 36χρονος δάσκαλος από την Κένυα  δίνει το 80% του μηνιαίου εισοδήματός του για να βοηθήσει τους φτωχούς μαθητές του. Η αφοσίωσή του, η σκληρή δουλειά και η παθιασμένη πίστη στο ταλέντο των μαθητών του οδήγησαν το φτωχό σχολείο του, σε μία απομακρυσμένη αγροτική περιοχή της Κένυα να βγει νικητής στον εθνικό διαγωνισμό σχολείων για την επιστήμη.

Το γυμνάσιο που διδάσκει  βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο, ημι-άνυδρο τμήμα της κοιλάδας Rift της Κένυας. Εδώ, οι σπουδαστές προέρχονται από πλήθος διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών και διδάσκονται σε κακά εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας. Η ζωή τους μπορεί να είναι δύσκολη σε μια περιοχή όπου η ξηρασία και η πείνα είναι συχνές. Το 95% των μαθητών προέρχονται από φτωχές οικογένειες, σχεδόν το ένα τρίτο είναι ορφανά ή έχουν μόνο έναν γονέα και πολλοί δεν έχουν καν φαγητό στο σπίτι. Η χρήση ναρκωτικών, οι εφηβικές εγκυμοσύνες, η εγκατάλειψη του σχολείου , οι γάμοι ανηλίκων και η αυτοκτονία μαστίζουν την περιοχή.

Η ζωή σε ένα σχολείο με έναν μόνο υπολογιστή, υποτυπώδες διαδίκτυο και αναλογία μαθητών-εκπαιδευτικών 58: 1 δεν είναι εύκολο έργο, ενώ, ακόμη και για να φτάσουν στο σχολείο, οι μαθητές πρέπει να περπατούν 7χλμ κατά μήκος δρόμων που καθίστανται αδιάβατοι την περίοδο των βροχών.

Ο Peter δημιούργησε μία ομάδα Επιστήμης στο σχολείο, βοηθώντας τους μαθητές να σχεδιάσουν ερευνητικά έργα, με τέτοιο τρόπο ώστε το 60% από αυτά να είναι κατάλληλα για τους εθνικούς διαγωνισμούς της πατρίδας του. Το 2018 οι μαθητές του παρουσίασαν σε μία έκθεση επιστήμης την πρώτη συσκευή που επέτρεπε σε τυφλούς και κωφούς να μετρούν τις διαστάσεις αντικειμένων. Λίγους μήνες μετά, είδε το σχολείο του να έρχεται πρώτο σε εθνικό επίπεδο στην κατηγορία των δημοσίων σχολείων. Η Μαθηματική Ομάδα που δημιούργησε κέρδισε επίσης την συμμετοχή της στη Διεθνή Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας INTEL 2019 στην Αριζόνα, των ΗΠΑ ενώ οι μαθητές του κέρδισαν επίσης βραβείο από την Βασιλική Εταιρεία Χημείας για την αξιοποίηση της τοπικής χλωρίδας για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Ο Peter και άλλοι τέσσερις συνάδελφοί του, διδάσκουν μαθητές με χαμηλές επιδόσεις δωρεάν τα Σαββατοκύριακα, ενώ επισκέπτονται τακτικά τις οικογένειες αυτών των παιδιών για να εντοπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Παρά το γεγονός ότι στο σχολείο του υπάρχει μόνο ένας υπολογιστής για εκατοντάδες παιδιά, και την προβληματική και συχνά διακοπτόμενη σύνδεση στο διαδίκτυο, ο Peter χρησιμοποιεί την πληροφορική στο 80% των μαθημάτων του, για να είναι πιο ελκυστικά στους μαθητές, ενώ αξιοποιεί μαζί τους ακόμη και internet cafe της περιοχής ώστε να αποθηκεύσει περιεχόμενο στο διαδίκτυο για να χρησιμοποιηθεί offline στην τάξη.

Παγκόσμιο βραβείο για υπέροχο δάσκαλο που δίνει το 80% του μισθού του σε άπορους μαθητές

Ένα άλλο μεγάλο επίτευγμα του Peter Tabichi είναι ότι κατάφερε να κάνει τους μαθητές να πιστεύουν στον εαυτό τους, βελτιώνοντας δραματικά τα επιτεύγματα και την αυτοεκτίμησή τους. Οι εγγραφές μαθητών διπλασιάστηκαν σε 400, μόλις σε διάστημα τριών ετών, ενώ οι περιπτώσεις εγκατάλειψης του σχολείου μειώθηκαν από 30 ανά εβδομάδα σε μόλις 3. Το 2017, μόνο 16 από τους 59 μαθητές συνέχισαν στο κολέγιο, ενώ το 2018, 26 φοιτητές πήγαν στο πανεπιστήμιο και το κολέγιο. Ειδικότερα, τα επιτεύγματα των κοριτσιών έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, ενώ τα κορίτσια είναι αυτά που προηγούνται από τα αγόρια και στα τέσσερις διαγωνισμούς που έλαβαν χώρα στο σχολείο  το τελευταίο έτος. Όλα αυτά γίνονται δυνατά σε ένα σχολείο με μεγάλο περιορισμό πόρων από έναν εξαιρετικό δάσκαλο.

Πρόσφατα, ο Peter συναντήθηκε και με τον πρόεδρο των Η.Π.Α. στον Λευκό Οίκο.

Μετάφραση επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Πηγή: kefalonitikanea.gr

Κατηγορίες:
Φυσική & Φιλοσοφία
web design by