Θα σταματήσει κάποτε η διαστολή του σύμπαντος;

| 0 ΣΧΟΛΙΑ

Αν και σήμερα δεχόμαστε ότι το σύμπαν διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, μια νέα δημοσίευση των ερευνητών Cosmin Andrei, Anna Ijjas, και Paul J. Steinhardt με τίτλο ‘Rapidly descending dark energy and the end of cosmic expansion‘, παρουσιάζει έναν «απλό» μηχανισμό σύμφωνα με τον οποίο μια δυναμική μορφή σκοτεινής ενέργειας (γνωστή ως πεμπτουσία) θα μπορούσε να προκαλέσει το τέλος της επιταχυνόμενης διαστολής και την ομαλή μετάβαση από τη διαστολή σε μια φάση αργής συστολής. Η σκοτεινή ενέργεια στο μοντέλο τους μπορεί να μετασχηματίζεται με το χρόνο, ώστε η αντιβαρυτική ιδιότητά της που προκαλεί την επιταχυνόμενη διαστολή να εξαφανίζεται, μεταβαίνοντας σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με συνηθισμένη ύλη. Έτσι η σκοτεινή ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει την συστολή του σύμπαντος. Με άλλα λόγια, μετά από σχεδόν 14 δισεκατομμύρια χρόνια διαστολής, θα μπορούσε να αρχίσει η συστολή του σύμπαντος.

Τίθενται τα εξής ερωτήματα: πόσο σύντομα θα μπορούσε να συμβεί αυτή η συστολή και αν θα είναι ανιχνεύσιμη;

Στα συμπεράσματα της εργασίας αναφέρεται ότι αυτή η μετάβαση θα μπορούσε να γίνει πολύ σύντομα, ίσως σε λιγότερο από 100 εκατομμύρια χρόνια, αλλά για λόγους που εξηγούνται στην εργασία, ακόμα και τότε δεν θα είναι ανιχνεύσιμη. Σύμφωνα με τον Steinhardt, θα αρχίσει ένα πολύ ιδιαίτερο είδος συστολής που ονομάζουμε αργή συστολή. Θα ήταν τόσο αργή, που αν υπάρχουν ακόμα άνθρωποι δεν θα παρατηρούσαν κάποια αλλαγή. Θα χρειαστούν μερικά δισεκατομμύρια χρόνια αργής συστολής για να φτάσει το σύμπαν περίπου στο μισό μέγεθος από αυτό που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το περιγραφόμενο σενάριο δεν είναι παρατραβηγμένο. Επιπλέον ταιριάζει φυσικά με τις πρόσφατες θεωρίες της κυκλικής κοσμολογίας και τις εικασίες σχετικά με την κβαντική βαρύτητα. Σίγουρα όμως είναι ‘διατυπωμένο εκ του ασφαλούς’, αφού η προτεινόμενη θεωρία εμπεριέχει την αδυναμία της πειραματικής επιβεβαίωσης … κατά την διάρκεια της ζωής των ερευνητών της.

Πηγή

Κατηγορίες:
Φυσική & Φιλοσοφία
web design by