Φημισμένοι Φυσικοί

| 0 ΣΧΟΛΙΑ

1) Luis Alvarez (1911-1988) Γενέτειρα: San Francisco, CA
(Βραβείο Νόμπελ: 1968)
Alvarez ήταν ένας ευφυής και γόνιμος πειραματιστής. Με Geiger μετρητές έδειξε ότι οι εισερχόμενες κοσμικές ακτίνες είναι ως επί το πλείστον θετικές, με θαλάμους φυσαλίδων ανακάλυψε συντονισμοί nucleon, και με συστοιχίες κεραία που εκλεπτυσμένη τη χρήση του ραντάρ. Συνήθιζε κοσμικής - muons ακτίνων να ελέγξει θαλάμους ταφή σε αιγυπτιακές πυραμίδες, και ραδιενέργεια για την ανίχνευση ενός κομήτη σύγκρουσης με τη Γη που μπορεί να έχουν εξοντωθεί οι δεινόσαυροι.

2) John Bardeen (1908-1991) Γενέτειρα: Madison, WI
(Βραβεία Νόμπελ: 1956, 1972)
Κανείς άλλος δεν έχει κερδίσει δύο βραβεία Νόμπελ στη Φυσική. Bardeen ήταν coinventor των τρανζίστορ, καθώς και η codeveloper της θεωρίας BCS των υπεραγωγιμότητα. Πρακτικές εφαρμογές του έργου του έχει ξεσηκώσει τον πολιτισμό μας, και τις μεθόδους ανάλυσης του έχουν μετατραπεί θεωρητική έρευνα σε συμπυκνωμένη φυσική.

3) Herman R. Branson (1914-1995) Γενέτειρα: Pocahontas, VA
Πρωτογενή ερευνητικά ενδιαφέροντα Branson ήταν μαθηματική βιολογία και τη δομή των πρωτεϊνών. Συνεργασία του με τον Robert B. Coney και Β. Linus Pauling οδήγησε στον εντοπισμό του άλφα και γάμμα ελικοειδή δομή των πρωτεϊνών. Άλλες προσπάθειες του περιελάμβανε πειραματικές και θεωρητικές έρευνες της χρήσης των ραδιενεργών ισοτόπων ως ιχνηθετών, και οι μελέτες επιπτώσεων ηλεκτρονίων των μικρών οργανικών μορίων. Μετά από μια ερευνητική σταδιοδρομία του πάνω από δεκαετίες, Branson πήγε στην χρησιμεύσει ως πρόεδρος δύο ιστορικά μαύρο πανεπιστήμια.

4) Subrahmanyan Chandrasekhar (1910-1995) Γενέτειρα: Lahore, Ινδία Νόμπελ: 1983.
Chandrasekhar επιτέθηκαν αρκετούς τομείς της θεωρητικής φυσικής, σε κάθε περίπτωση που παράγουν μια οριστική ανάλυση του τομέα. Ήταν ο πρώτος που προτείνει το μηχανισμό για την κατάρρευση των άστρων που εκφυλίζονται σε λευκούς νάνους. Μελετώντας αστρική δυναμική, έκανε σημαντικές προόδους στην κατανόηση της υδροδυναμική, hydromagnetics, ακτινοβολίας και μεταφοράς ενέργειας.

5) Richard P. Feyman (1918-1988) Γενέτειρα: New York, NY
(Νόμπελ Βραβείο: 1965)
Το All-American παιδί από το Μπρούκλιν. Από τη διδασκαλία του με τη δημοφιλή βιβλία του για την βαθιά το έργο του για ηλεκτρομαγνητισμού, όλες τις εισφορές του είχε μια μοναδική αίσθηση. Χρησιμοποιούμε τα διαγράμματα Feynman και να αποκτήσουν νέα στοιχεία που προέκυψαν από την Φάινμαν διαλέξεις που προέρχεται από μια σειρά μαθημάτων καινούριος. Αγαπούσε τη φυσική με μεράκι και, κατά τα λεγόμενά του, ήταν ένα «περίεργο χαρακτήρα».

6) Benjamin Franklin (1706-1790) Γενέτειρα: Boston, MA
Εκδότης, bon vivant, πατριώτης, και διπλωμάτης, ο ρόλος του Φρανκλίνου ως επιστήμονας είχε αναγνωριστεί περισσότερο στην Ευρώπη από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το άρθρο για την ηλεκτρική ενέργεια στην αρχική Εγκυκλοπαίδεια Britannica (1775) είναι γεμάτη με αναφορές στην έρευνα του αντίστροφου του τετραγώνου του νόμου για το πρόβλημα της θωράκιση. Eripuit coelo fulmen sceptrumque tyrannis.

7) Galileo Galilei (1564-1642) Γενέτειρα: Πίζα, Ιταλία
Galileo επινόησε και χρησιμοποίησε ένα τηλεσκόπιο για να ανακαλύψετε τα φεγγάρια του Δία, κρατήρες της Σελήνης, που διακινούνται σημεία για τον ήλιο, και οι φάσεις της Αφροδίτης, όλα τα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία υπέρ του ηλιοκεντρικού μοντέλου του ηλιακού συστήματος. Διάλογοι του που το έδαφος-έργο της κινηματικής, που οδήγησε στην δυναμική του Νεύτωνα. Απειλούνται από την Ιερά Εξέταση σε μεγάλη ηλικία του, παραιτήθηκε δημοσίως την πίστη του ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο, αλλά σύμφωνα με το μύθο, ψιθύρισε «Ωστόσο, κινείται"

8) Γιώργος Gamow (1904-1968) Γενέτειρα: Οδησσός, Ρωσικής Αυτοκρατορίας (νυν Ουκρανία)
Gamow εφαρμόζονται κβαντομηχανική για το πρόβλημα της διάσπασης άλφα και έδειξε ότι η alphas πρέπει σήραγγα μέσα από το πυρηνικό δυναμικό εμπόδιο. Πρότεινε το γενικό σύστημα για την προέλευση του σύμπαντος σήμερα είναι γνωστή ως θεωρία του big bang, τον υπολογισμό (με Ρ. Alpher) η παραγωγή των ελαφρών στοιχείων κατά τη διάρκεια της έκρηξης και την πρόβλεψη της ύπαρξης της αρχέγονης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Ανάμεσα στα πολλά βιβλία του popularizing επιστήμη είναι ο κ. Tompkins in Wonderland

9) J. Willard Gibbs (1839-1903) Γενέτειρα: New Haven, CT
Στην ηλικία των 32 διορίστηκε Gibbs πλήρη καθηγητής στο Yale. Ήταν δεν αμφιβολία ο κατ 'εξοχήν ΗΠΑ θεωρητικός φυσικός στην εποχή του, αλλά πολύ λίγοι Αμερικανοί γνώριζαν γι' αυτόν. Δημοσίευσε θεμελιώδη αλλά πολύ αφηρημένα έγγραφα για θερμοδυναμικής σε μια σκοτεινή περιοδικό, και ήταν κατανοητή από λίγα μόνο από τους συνομηλίκους του στην Ευρώπη, όπως ο Maxwell. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι αυτός έθεσε τις βάσεις για τη χημική θερμοδυναμική και στατιστική μηχανική.

10) Hermann von Helmholtz (1821-1894) Γενέτειρα: Potsdam, Γερμανία.
Εισφορές Helmholtz στην επιστήμη καλύπτει ένα φάσμα θεμάτων: οπτική, ακουστική, μηχανική, υδροδυναμική, ηλεκτρομαγνητισμού, μαθηματικά και ιατρική. Ευρύτερα γνωστός ως codisoverer (με Joule και Julius Mayer), του νόμου της διατήρησης της ενέργειας, που επεκτάθηκε τρεις θεωρία του Young χρώμα της όρασης, γνωστή σήμερα ως το ζευγάρι - Helmholtz θεωρία. Αυτός διατύπωσε τη θεωρία απήχηση της ακοής, σε εφαρμογή η χρήση των αντηχεία (που σήμερα ονομάζεται Helmholtz αντηχεία) στην ανάλυση πολύπλοκων ήχους, και έκανε τη σημαντική συνεισφορά στη θεωρία μουσικής. Κατασκεύασε μια γενικευμένη μορφή της ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας? Εξίσωση του ηλεκτρομαγνητικού κύματος ονομάζεται προς τιμήν του.

11) William Thomson (Lord Kelvin) (1824-1907) Γενέτειρα: Μπέλφαστ, της Ιρλανδίας.
Thomson με σημαντική συνεισφορά σε πολλούς τομείς της φυσικής, αλλά πρώτα απ 'όλα ένα δάσκαλο, που εξυπηρετεί για 53 έτη ως καθηγητής της φυσικής φιλοσοφίας στο Παν. της Γλασκώβης. Δημοσίευσε 660 έγγραφα σχετικά με θέματα συμπεριλαμβανομένης θερμοδυναμική, οπτική, ελαστικότητα, ηλεκτρισμού και μαγνητισμού, υδροδυναμική, και πλοήγησης. Το 1848 θα προτείνει μια απόλυτη κλίμακα θερμοκρασίας, και αργότερα συνεργάστηκε με Joule κατά την εκπόνηση της Joule-Thomson αποτέλεσμα. Εφηύρε επίσης μια βελτιωμένη πλοήγηση πυξίδα, η γαλβανόμετρο καθρέφτη, και ένα αναλογικό πρόβλεψης παλίρροια.

12) Johannes Kepler (1571-1630) Γενέτειρα: Weil der Stadt, Γερμανία. Ο Κέπλερ ανακάλυψε το καθεστώς του ηλιακού συστήματος. Αναλαμβάνοντας τα αστρονομικά στοιχεία συσσωρευτεί από Tyho Brade και τοποθέτησή τους στο μοντέλο του Κοπέρνικου πλανήτες σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, ο Κέπλερ έδειξε ότι οι τροχιές οι ελλείψεις, και τις περιόδους και ακτινική αποστάσεις ήταν συνδεδεμένοι με έναν απλό τρόπο. Αυτό το σύνολο στάδιο του Νεύτωνα για να αντλήσει τις σχέσεις και τις θεμελιώδεις νόμους της δυναμικής και το αντίστροφο-πλατεία δίκαιο.

13) James Clerk Maxwell (1831-1879) Γενέτειρα: Edinburg, Scotland.
Maxwell είναι το πιο γνωστό για την παρασκευή του της ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας. Τα λόγια του Αϊνστάιν, «Η ειδική θεωρία της οφείλει την προέλευσή της σχετικά με εξισώσεις του Maxwell το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο". Άλλες σημαντικές συνεισφορές του στην πρόοδο της επιστήμης περιλαμβάνονται διατύπωση, ανεξάρτητα από Ludwig Boltzmann, το Maxwell-Boltzmann κινητικής θεωρίας των αερίων.

14) Amalie Emmy Noether (1882-1935) Γενέτειρα: Erlangen, Γερμανία
Η Noether ανακάλυψε και απέδειξε δύο θεωρήματα, και συνομιλεί τους, που έχουν επηρεάσει βαθιά σύγχρονη φυσική. Τα θεωρήματα, συλλογικά γνωστών ως «θεώρημα Noethet του", δίνουν μια γενική σχέση μεταξύ συμμετρίες στη Φυσική και τις αρχές της διατήρησης, και παρέχουν το φορμαλισμό για την κατανόηση της ενέργειας-συνομιλία ώθηση στη θεωρία της γενικής σχετικά. Αλλά Θεώρημα Noether αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κλάσμα των επιτευγμάτων της. Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της ήταν στην ανάπτυξη της σύγχρονης αφηρημένης άλγεβρας.

15) Hans Christian Oersted (1777-1851) Γενέτειρα: Rudkobing, Δανία
Μεγάλος φυσικός, χημικός (πρώτος για την προετοιμασία μεταλλικών αλουμίνιο), και θαυμάσιος δάσκαλος. Δίνοντας παράλληλα μια επίδειξη διάλεξη, Oersted ανακάλυψε ότι ένα ηλεκτρικό ρεύμα επηρεάζεται μια βελόνα της πυξίδας. Είχε βρεθεί ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού, για τα οποία ο ίδιος και πολλοί άλλοι είχαν την αναζήτηση.

16) Sir Joseph John Thomson (1846-1940) Γενέτειρα: Cheetham Hill, Μεγάλη Βρετανία.
Πείραμα JJ Thomson για ηλεκτρική εκκενωση των αερίων του έδειξε ότι οι καθοδικές ακτίνες είναι πράγματι αρνητικά φορτισμένα σωματίδια με μια ενιαία επιβάρυνση ως ποσοστό του μάζα. Thomson πιστεύεται ότι αυτά τα "ηλεκτρόνια" να είναι θεμελιώδη συστατικά της ύλης και πρότεινε ένα μοντέλο του ατόμου στο οποίο τα ηλεκτρόνια έχουν ενταχθεί σε μια σφαίρα θετικό φορτίο. Ο εξέτασε επίσης τις επιπτώσεις των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων σε θετικά ιόντα, που παρέχει την πρώτη απόδειξη πείραμα για την ύπαρξη των ισοτόπων.

17) Rosalyn Sussan Yalow (1921 -) Ημερομηνία γέννησης: New York, NY (Βραβείο Νόμπελ: 1977 Φυσιολογίας της Ιατρικής)
Η Yalow ήταν ιατρός η οποία, σε συνεργασία με την SA Berson, αναπτύχθηκαν μέθοδοι που χρησιμοποιούν ραδιενεργά ισότοπα για τη διερεύνηση φυσιολογικών συστημάτων που επιτρέπουν την ανίχνευση των λεπτών συγκεντρώσεις των βιολογικών ή φαρμακολογικών ουσιών στα δείγματα των υγρών του σώματος. Οι μέθοδοι καλούνται ραδιοανοσοπροσδιορισμού (RIA). Η έννοια ΡΙΑ οδήγησε σε αναρίθμητες καινοτομίες στον τομέα της έρευνας και πρακτικών εφαρμογών. ΡΙΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, στην οθόνη του αίματος σε τράπεζες αίματος για τον ιό της ηπατίτιδας, καθορίζουν τα επίπεδα της δοσολογίας του σέρνει και αντιβιοτικών, καθώς και τον εντοπισμό και τη θεραπεία ορμονών που σχετίζονται με προβλήματα υγείας.

18) Chen Ning Yang (1922 -) Γενέτειρα: Hofei, Anhwei, Κίνα
(Βραβείο Νόμπελ: 1957)
"Frank" Yang προβλέψει ότι μία από τις πιο θεμελιώδεις νόμους, τη διατήρηση της ισοτιμίας, θα πρέπει να παραβιάζονται κατά τις αλληλεπιδράσεις Αδύναμος. Πείραμα επιβεβαίωση αυτού του αποτελέσματος προκάλεσε μια πλήρη επανεξέταση της φύσης των αρχών συμμετρίας και νόμους συνομιλία. Ο Yang-Mills θεωρίες είναι πλέον βασική για την κατανόηση της φυσικής των σωματιδίων.

19) Hans Bethe (1906-2005) Birthplace: Strassburg, Germany
(Nobel Prize: 1967)
Hans Bethe discovered why stars shine. In 1938 he proposed (and calculated) a sequence of nuclear reaction in stars that would turn hydrogen into helium, thus providing the needed energy. Two generations of physics students learned nuclear physics from Bethe’s monumental articles in The Reviews of Modern Physics. He headed the theoretical physics section at Los Alamos.

20) Niels Bohr (1885-1962) Birthplace: Copenhagen, Denmark
(Nobel Prize: 1922)
He was the guru of quantum mechanics. By requiring quantized angular momentum, Bohr developed the first successful theory of the hydrogen atom and its spectra. Throughout the late 1920s and 1930s, his institute in Copenhagen became the focal point for the small band of theoretical physicists who developed the quantum theories. His philosophical theme was “complimentarity”, dual nature of reality.

21) Ludwig Boltzmann (1844-1906) Birthlpace: Vienna, Austria
Boltzmann established the statistical interpretation of entropy and the second law of thermodynamics. He calculated the number of arrangements of momentum and energy possible for a group of molecules with a fixed total energy. From his theory of a microworld of interacting particles, Boltzmann successfully predicted macroscopic features of thermodynamics, and thus demonstrated the likelihood of atomicity.

22) Max Born (1882-1970) Birthplace: Breslau, Germany
(Nobel Prize: 1954)
Max Born was a pioneer in the development of quantum theory. He was awarded the Nobel Prize “for his fundamental research in quantum mechanics, especially for his statistical interpretation of the square of Schrodinger’s wave function as the particle’s probability distribution function”. Born was a close friend of Albert Einstein’s; they agreed to disagree about “God plays dice with the universe”.

23) Louis de Broglie (1892-1987) Birthplace: Dieppe, France
(Nobel Prize: 1929)
De Broglie used Einstein’s E=mc2 along with Plank’s equation E=hf to show that any particle there should be an associated wave, the wavelength of which depends on the particle’s momentum. The revolutionary nature of the de Broglie’s theory was not well appreciated until Einstein called it to the attention of the physics community. Ultimately, de Broglie’s work served as the foundation for the development of wave mechanics by Erwin Shrodinger and others.

24) A.H. Compton (1892-1962) Birthplace: Wooster, OH
(Nobel Prize: 1927)
In his experiments on the scattering of x-rays, Compton found that some of the scattered radiation suffered an increase in wavelength. He accounted for this by presuming that radiation has a particle nature. (he coined the name photon) and that in collisions with electrons the photons lose energy. This work gave support to Einstein’s theory of the particle nature of light.

25) Nicolaus Copernicus (1473-1543) Birthplace: Torun, Poland
In his book On the Revolutions, Copernicus moved our Earth from the center of the universe to an orbit around the Sun, and a position as a minor planet. The book is not only a remarkable analysis of astronomical observations, but is also a courageous denial of the religious – philosophical dogma of his age.

26) Marie Curie (1867-1934) Birthplace: Warsaw, Poland
(Nobel Prizes: 1903, Physics; 1911, Chemistry)
Marie (Maria Sklodowska) Curie received her early scientific training from her father in Warsaw, then went to Cracow, and finally to the Sorbonne in Parris. After the death of her husband, Pierre Curie, she succeeded to his professorship and developed a major institute for the study of radioactivity.

27) Paul Dirac (1902-1984) Birthplace: Bristol, England
(Nobel Prize: 1933)
Dirac merged quantum mechanics and relativity. His equations predicted the existence of a whole other world of antiparticles. Dirac was a shy man who usually worked alone. His guide to research and criterion for validity was the beauty of the equations.

28) Albert Einstein (1879-1955) Birthplace: Ulm, Germany
(Nobel Prize: 1921)
The most revolutionary mind of the 20th century. In 1905 he published three papers in the same journal: one on Brownian motion clinched the case for the existence of atoms; one explained the photoelectric effect; and the third presented the special theory of relativity. Ten years later his general theory of relativity supplanted Newton’s gravitation with a vastly different view of space – time and the universe.

29) Michel Faraday (1791-1867) Birthplace: London, England
Son of a blacksmith, apprenticed to a bookbinder, self-educated, Faraday was a laboratory assistant to Sir Humphry Davy, the great chemist. Yet Davy later said, “My greater discovery was Faraday”. Faraday originated our ideas of electromagnetic fields, discovered the induction of electric fields, and created the first generator. He worked out and demonstrated the laws of electrolysis, and found fundamental relationships between light and electromagnetism in matter.

30) Enrico Fermi (1901-1954) Birthplace: Rome, Italy
(Nobel Prize: 1938)
Master of both experimental and theoretical techniques, Fermi helped explain beta decay in terms of Pauli’s neutrino. He realized the practical consequences of nuclear fission and created the first nuclear reactor in Chicago, which led to the construction of the first nuclear bomb. Fermi had a legendary ability to do mental calculations and obtain order of magnitude answers to problems of any kind.

31) Maria Goeppert – Mayer (1906-1972) Birthplace: Kattowitz, Germany
(Nobel Prize: 1963)
Goeppert – Mayer calculated the structure of atomic nuclei, relating the number of protons and neutrons to the stability and energy levels of the nuclei. She showed that the nucleus is not an amorhous soup of particles, but has a shell structure. She made many other important contributions to theoretical physics, but did so without academic position because of nepotism rules in force at the time.

32) Werner Heisenberg (1901-1976) Birthplace: Wurzurg, Germany
(Nobel Prize: 1932)
One of the founders of quantum mechanics, Heisenberg formulated the relationships between measurable quantities in terms of matrix algebra, equivalent to Shrodinger’s wave equations. One of the inescapable consequences of his theory is that certain linked quantities have linked uncertainties in their measured values.

33) Edwin Hubble (1889-1953) Birthplace: Marshfield, MO
Some people discover new worlds: Hubble discovered the universe. He proved that galaxies exist beyond our own, and that are all fleeing from each other. From his measurements of galastic redshifts, he determined the rate of expansion of the universe, and thus its age. When Einstein heard about Hubble’s results, he said that not realizing the expansion of the universe was his “greatest blunder”.

34) Elmer Samuel Imes (1883-1941) Birthplace: Memphis, TN
In 1918 Imes became the second African – American to earn a Ph.D. in physics. He worked under Harrison Randall at the University of Michigan on measuring high – resolution infrared spectra of diatomic molecules. Imes’ papers of 1919-1920 were the first research publications produced by an African – American physicist. They provided the accurate determination of interatomic distances in molecules and established that quantum theory is applicable to the study of molecular structure and behavior.

35) Max von Laue (1879-1960) Birthplace: Pfaffendorf, Germany
(Nobel Prize: 1914)
Von Laue showed that the layers of atoms forming a crystal could serve as a diffraction grating for x rays. This discovery, which Einstein called “one of the most beautiful in physics”, provide a method of determining the wavelength of the x-rays and of the structure of crystals. Von Laue was an early advocate of Albert Einstein’s theory of relativity.

36) Hendrik A. Lorentz (1853-1928) Birthplace: Arnhem, The Netherlands
(Nobel Prize: 1902)
Before the existence of electrons had been demonstrated, Lorentz proposed that oscillations of electric charge in the atom result in the emission of light waves. He shared the physics Nobel Prize with his student Piert Zeeman, who demonstrated the effect on the wavelength of such emitted light. Lorentz is also famous for his work to explain the null result of the Michelson – Morley experiment. The Lorentz transformations form the basis of Einstein’s special theory of relativity.

Κατηγορίες:
Ιστορία
web design by