7 tips για να διαχειριστείς το άγχος που σου προκαλεί ο κορωνοϊός

| 0 ΣΧΟΛΙΑ

Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή αναστάτωση στους ανθρώπους ανά τον κόσμο, μετά τις αλλαγές που επήλθαν στην καθημερινότητα. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες κι αυτό έχει προκαλέσει άγχος τόσο στους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες όσο και σε εκείνους που δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί και της αγχώδους διαταραχής που έχει «χτυπήσει» την πόρτα σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού,  η κλινική ψυχολόγος Andrea Bonior έδωσε στο Psychology Today μερικά tips για το πως να ξεπεράσουμε τα αρνητικά συναισθήματα που μας επισκέπτονται αυτή την περίοδο.

1. Σωστός ύπνος και καλή άσκηση

Ένα από τα πρώτα πράγματα που επηρεάζονται τις περιόδους που βιώνουμε έντονο στρες είναι η καθημερινή φροντίδα του εαυτού μας. Μπορεί να ξεκινήσετε ξαφνικά να κοιμάστε αργότερα από το συνηθισμένο καθώς χαζεύετε με τις ώρες ειδήσεις στο κινητό σας τηλέφωνο ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αναγκαστείτε να σταματήσετε το καθημερινό περπάτημα. Η διακοπή όμως αυτών των συνηθειών σε βάθος χρόνου θα προκαλέσει προβλήματα. Προτεραιότητά σας λοιπόν πρέπει να είναι η επαρκής ανάπαυση και η ελαφριά άσκηση ακόμη και μέσα στο σπίτι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο ύπνος όσο και η άσκηση μας διατηρούν σε μια ισορροπία ενώ βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

2. Βοηθήστε το σώμα σας να χαλαρώσει

Όταν νιώθουμε την απειλή, το περιφερικό νευρικό σύστημα βρίσκεται σε υπερδιέγερση και ως εκ τούτου σε ετοιμότητα να αντεπεξέλθει στον κίνδυνο. Όταν όμως οι σωματικές αντιδράσεις βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Συγκεκριμένα σε περιόδους που βιώνουμε υπερευαισθησία το σώμα σας είναι ανήσυχο και ο εγκέφαλος το ακολουθεί. Επικεντρωθείτε λοιπόν στο σημείο του σώματός σας που αντιδράει έντονα και αναζητήστε online ασκήσεις για να χαλαρώσετε. Μερικές διαφραγματικές ασκήσεις αναπνοής ή ασκήσεις διαλογισμού μπορεί να έχουν άριστα αποτελέσματα.

3. Ορίστε προσεκτικά τα Μέσα από τα οποία ενημερώνεστε, επιλέγοντας μόνο αξιόπιστες πηγές.

Είναι δύσκολο να βρείτε τη χρυσή τομή προκειμένου να ενημερώνεστε για όλες τις εξελίξεις αλλά να μην πανικοβάλλεστε. Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από το να πέσετε στην άβυσσο της υπερφόρτωσης πληροφοριών; Ένας τρόπος είναι να διαβάζετε τα νέα για μόλις δέκα λεπτά ανά δύο ώρες ή να αποφύγετε να χαζέψετε στο κινητό τηλέφωνο πριν κοιμηθείτε. Ένας άλλος τρόπος είναι να αποκρύψετε τα πρόσωπα που ανεβάζουν αλόγιστα όποιο δημοσίευμα σχετικό με τον ιό βρουν στο διαδίκτυο.

4. Κοινωνικοποιηθείτε ακόμα και στις περιόδους της κοινωνικής αποστασιοποίησης

Η απομόνωση που απαιτείται προκειμένου να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να επηρεάσει τη συναισθηματική υποστήριξη που έχει ανάγκη να νιώθει ένας άνθρωπος. Η συναισθηματική εγγύτητα και υποστήριξη μας βοηθάει να ανακάμπτουμε σύντομα από ένα τραύμα ενώ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Βρείτε τρόπους να επικοινωνήσετε με αυτούς που αγαπάτε ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τους δείτε από κοντά.

 

5. Μην επιτρέψετε στις καταστροφικές σας σκέψεις να αλλοιώσουν την αλήθεια

Σε καιρούς που χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα ο εγκέφαλος τείνει να γεμίζει κενά και να συνδέει τα ασύνδετα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προχωράμε συχνά σε απλουστεύσεις που μπορεί να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Προσπαθήστε να γίνετε παρατηρητές των σκέψεών σας. Πολλές φορές συνηθίζουμε να δεχόμαστε τις πιο αρνητικές πληροφορίες ως αξιόπιστες, ακόμα και όταν δεν είναι. Μην επικεντρώνεστε, λοιπόν, στις σκέψεις που επιβεβαιώνουν τις μεγαλύτερες φοβίες σας και προσπαθήστε να υιοθετήσετε τα αισιόδοξα σενάρια που θα σας ηρεμήσουν.

6. Δημιουργήστε νέες συνήθειες ή προσπαθήστε να διατηρήσετε κάποιες από τις παλιές

Μπορεί αυτές τις μέρες να μην έχετε τη δυνατότητα να πηγαίνετε στη δουλειά σας και να βρίσκεστε όλη μέρα σπίτι με τα παιδιά. Φροντίστε να κάνετε κάποια συγκεκριμένα πράγματα καθημερινά. Για παράδειγμα μπορείτε να ορίσετε μια συγκεκριμένη μέρα την εβδομάδα για ταινία ή να τρώτε συχνά το ίδιο πρωινό. Έχει αποδειχθεί ότι η διατήρηση μικρών πτυχών της ρουτίνας μας μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο ήρεμοι.

7. Ανακαλύψτε την ομορφιά στα μικρά πράγματα και νιώστε ευγνωμοσύνη

Μπορεί κάτι τέτοιο να μοιάζει αρκετά δύσκολο σε μια περίοδο που οι περισσότεροι νιώθουν τον φόβο για το άγνωστο μέλλον, ωστόσο δεν είναι ακατόρθωτο. Εκτιμήστε τις στιγμές που περνάτε μαζί με την οικογένειά σας, εμπιστευτείτε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται όλη μέρα με σκοπό την ίαση των νοσούντων, ακούστε το αγαπημένο σας τραγούδι που σας γεμίζει αισιοδοξία και σκεφτείτε ότι όλο αυτό θα περάσει. Όσο περισσότερο θρέφετε τον εσωτερικό σας κόσμο με θετικά συναισθήματα, τόσο πιο γρήγορα θα δείτε το άγχος και τον φόβο να αντικαθίστανται από το αίσθημα της ελπίδας.

_______________________

Πηγή

Κατηγορίες:
Και κάτι άλλο...
web design by