Οι ξύλινοι δορυφόροι της Ιαπωνίας θα μειώσουν τα διαστημικά σκουπίδια!

| 0 ΣΧΟΛΙΑ


Μια ιαπωνική εταιρεία και το Kyoto University συνεργάζονται για την ανάπτυξη των πρώτων δορυφόρων από ξύλο ως τον κόσμο ως το 2023.

Όπως αναφέρει το BBC, η Sumitomo Forestry ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα πάνω στην ανάπτυξη δέντρων και τη χρήση ξύλου στο διάστημα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής θα γίνουν πειράματα με διαφορετικά είδη ξύλου σε ακραία περιβάλλοντα στη Γη.

Τα διαστημικά σκουπίδια εξελίσσονται σε όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς περισσότεροι δορυφόροι τίθενται σε τροχιά. Ξύλινοι δορυφόροι θα καίγονταν χωρίς να απελευθερώνουν επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα ή εν δυνάμει επικίνδυνα θραύσματα όταν πέφτουν πίσω στη Γη.

«Ανησυχούμε πολύ για το ότι όλοι οι δορυφόροι που επανεισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης καίγονται και δημιουργούν μικροσκοπικά σωματίδια που θα αιωρούνται στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας για πολλά χρόνια» είπε στο BBC ο Τακάο Ντόι, καθηγητής του Kyoto University και Ιάπωνας αστροναύτης. «Μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει το περιβάλλον της Γης».

Το επόμενο στάδιο, όπως είπε, θα είναι η ανάπτυξη του μηχανολογικού μοντέλου του δορυφόρου, «μετά θα κατασκευάσουμε το μοντέλο πτήσης».

Η Sumitomo Forestry, που υπάγεται στο Sumitomo Group, το οποίο είχε ιδρυθεί πάνω από 400 χρόνια πριν, ανέφερε πως θα αρχίσει την ανάπτυξη ξύλινων υλικών πολύ ανθεκτικών σε μεταβολές θερμοκρασίες και ηλιακό φως. Το ξύλο που χρησιμοποιεί αποτελεί μυστικό, όπως είπε στο BBC εκπρόσωπος της εταιρείας.

Σύμφωνα με το World Economic Forum (WEF) υπάρχουν 6.000 δορυφόροι σε τροχιά και το 60% εξ αυτών είναι παροπλισμένοι (διαστημικά σκουπίδια).

Η ερευνητική εταιρεία Euroconsult εκτιμά 990 δορυφόροι θα εκτοξεύονται κάθε χρόνο ότι αυτή τη δεκαετία, που σημαίνει ότι έως το 2028, μπορεί να υπάρχουν σε τροχιά γύρω από τη Γη 15.000 δορυφόροι .

H SpaceX του Elon Musk έχει ήδη εκτοξεύσει περισσότερους από 900 δορυφόρους Starlink και σχεδιάζει να βάλει σε τροχιά χιλιάδες.

Τα διαστημικά σκουπίδια ταξιδεύουν με απίστευτα μεγάλες ταχύτητες, μεγαλύτερες από 35.000 χλμ/ώρα, και μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά σε όποιο αντικείμενο χτυπήσουν.

Το 2006, ένα ελάχιστο κομμάτι διαστημικού σκουπιδιού συγκρούστηκε με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, διαρρηγνύοντας ένα ενισχυμένο παράθυρο.

Πηγή

Κατηγορίες:
Νέα
web design by