Οι διαλέξεις του Feynman για τους … υπολογιστές

| 0 ΣΧΟΛΙΑ

Οι τελευταίες διάλεξεις που έδωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ρίτσαρντ Φάινμαν στους φοιτητές του στο Caltech δεν ήταν για την φυσική αλλά για την επιστήμη των υπολογιστών. Η πρώτη έκδοση του «The Feynman Lectures on Computation» δημοσιεύτηκε το 1996 και ήταν μια επισκόπηση των καθιερωμένων και μη καθιερωμένων θεμάτων της επιστήμης των υπολογιστών, δοσμένη με το αμίμητο στυλ του Feynman:

Αν και έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος του υλικού εξακολουθεί να έχει μεγαλο ενδιαφέρον. Ενόψει της 25ης επετείου από την έκδοσή τους, προστέθηκαν συμπληρωματικά κεφάλαια: «Quantum Computing 40 Years Later» του John Preskill, «The Future of Computing Beyond Moore’s Law» του Dr John Shalf, και ‘Feynman on Artificial Intelligence and Machine Learning’ του Dr Eric Mjolsness.

Στο βίντεο που ακολουθεί, αρχικά ο Tony Hey δίνει μια επισκόπηση του μακροχρόνιου ενδιαφέροντος του Feynman για τους υπολογιστές ξεκινώντας από τον εποχή της κατασκευής της ατομικής βόμβας στο Los Alamos, μέχρι την πρότασή του σε συνέδριο το 1981 περί της προσομοίωσης της φυσικής σε έναν κβαντικό υπολογιστή. Στη συνέχεια ο John Preskill μιλάει για τις προόδους όσον αφορά την κατασκευή ενός κβαντικού υπολογιστή, 40 χρόνια μετά την πρόταση του Feynman:

Κατηγορίες:
Φυσική & Φιλοσοφία
web design by